Praktijkexamens Binnenvaart

Verklaring praktijkexamen Schipper

Met het praktijkexamen schipper is het mogelijk om de benodigde vaartijd voor het Groot vaarbewijs te verkorten met drie jaar. Als u voor het praktijkexamen én de theorie-examens slaagt, ontvangt u een Verklaring Praktijkexamen Vaartijd. Met deze verklaring kunt u het Groot Vaarbewijs bij ons aanvragen.

Voorwaarden Verklaring Praktijkexamen Vaartijd

Om deze verklaring te krijgen moet u voldoen aan de onderstaande voorwaarden

Praktijktoetsen 1 t/m 4

Het praktijkexamen bestaat uit vier toetsen. Daarvan worden er drie op een schip afgenomen en één op een simulator. De eerste drie toetsen, waaronder de derde toets op de simulator, worden afgenomen door erkende opleidingsinstituten. De vierde toets wordt afgenomen door het CBR.

Praktijktoets 1 (BVPRS1)Praktijktoets 2 (BVPRS2)Praktijktoets 3 (BVPRS3)Praktijktoets 4 (BVPRS4)

Vaartijd en portfolio

Bij aanvang van elke praktijktoets moet u middels een geldige SAB vaartijdverklaring aantonen dat u over de vereiste vaardagen beschikt. Praktijktoets 1 wordt vooraf gegaan door 45 vaardagen. Verder wordt elke andere toets vooraf gegaan door minimaal 45 vaardagen. Zo wordt tijdens het Praktijkexamen Schipper een jaar vaartijd opgebouwd. U verblijft deze dagen aan boord van een erkend leerbedrijf, om aan uw portfolio te werken.

Vrijstelling is hiervoor niet mogelijk.

Theorie-examens

Tijdens het Praktijkexamen, neemt u deel aan alle theorie-examens voor het Diploma Schipper AB of RKM (met uitzondering van het examen Navigatie 1).

feedback