Uw situatie

Gezondheidsverklaring: twijfel aan rijgeschiktheid

U heeft een geldig rijbewijs en twijfelt of u nog in staat bent om veilig te rijden, bijvoorbeeld omdat uw medische situatie is veranderd. In dat geval is het belangrijk om te laten beoordelen of u inderdaad nog gezond genoeg bent om veilig te kunnen rijden en aan het verkeer deel te nemen.

Om dit te kunnen beoordelen dient u een Gezondheidsverklaring in. Weet u niet zeker of u een Gezondheidsverklaring moet indienen? Bespreek dit dan eerst met uw arts.

Digitaal is sneller
Het beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden kan soms langer dan vier maanden duren. Vul daarom tenminste vier maanden voor het verlopen van uw rijbewijs uw Gezondheidsverklaring in. Digitaal is sneller, ga daarom naar Mijn CBR voor het indienen van uw Gezondheidsverklaring.

Hoe stuur ik digitaal een Gezondheidsverklaring in?

  1. Ga naar mijn.cbr.nl en log in via DigiD met SMS of App. Heeft u nog geen DigiD met sms-controle of App? Vraag die dan aan op www.digid.nl.

  2. Kies voor ´Gezondheidsverklaring invullen´. U begint met invullen van uw persoonlijke gegevens, daarna volgen de vragen over uw gezondheid. Na het beantwoorden van alle vragen, controleert u uw antwoorden. Deze kunt u eventueel ook opslaan voor uw eigen administratie. Vervolgens bevestigt u door ondertekening via DigiD met SMS of App en tot slot betaalt u via iDeal (€ 37,80).

  3. U ontvangt direct de ontvangstbevestiging van uw ingediende Gezondheidsverklaring per mail en via Mijn CBR.

  4. Als u op de Gezondheidsverklaring één of meer vragen met ‘ja’ heeft beantwoord, moet u naar een arts. U ontvangt hierover zo snel mogelijk (maximaal binnen 7 weken) een bericht via Mijn CBR. Indien u onderzocht moet worden door een arts ontvangt u met dit bericht formulier(en) voor de arts en/of eventuele verwijzingen naar specialist(en). Mogelijk staan in dit bericht ZD-code(s) waarmee de arts uw informatie snel en digitaal kan invullen en naar ons toe kan sturen.

  5. Maak een afspraak voor het invullen van het formulier met een arts en/of specialist(en). Heeft u ZD-code(s) ontvangen? Informeer dan vooraf of de arts met ZorgDomein werkt. Neem uw bericht(en), een printje van alle berichten en uw identiteitsbewijs mee.

  6. De arts en/of specialist(en) onderzoeken u en vullen de benodigde formulieren in.

  7. Stuur alle documenten terug naar het CBR of vraag uw arts om het digitaal via ZorgDomein te doen. U mag deze documenten altijd van tevoren inzien. Vraag om een kopie voor uw eigen administratie.

  8. Een arts van het CBR beoordeelt al uw informatie en via Mijn CBR ontvangt u bericht. De meeste klanten ontvangen dit bericht na 14 tot 19 weken.

  9. Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest. In een enkel geval is er meer informatie nodig en wordt u nog doorverwezen naar een specialist.

  10. Wanneer alle informatie is ontvangen, beslist het CBR of u rijgeschikt bent en uw rijbewijs kunt verlengen. U ontvangt u hierover bericht per mail en via Mijn CBR. Ook kunt u in Mijn CBR de status van uw aanvraag volgen.

Kunt of wilt u de aanvraag niet digitaal doen, dan kunt u de Gezondheidsverklaring op papier invullen. Let op: de verwerking van een papieren Gezondheidsverklaring duurt langer.

Tip: u kunt deze pagina uitprinten, dan heeft u alles bij de hand.

Heeft u nog vragen dan kunt u natuurlijk contact opnemen met de Klantenservice via www.cbr.nl/contact. Het is momenteel echter ongewoon druk, waardoor u lang in de wacht kunt staan. Onze excuses voor het ongemak.

feedback