Reservering examens en rijtesten

Teruggave van examengeld

Teruggave examengeld

Heb je je examen niet kunnen doen? Bij bijzondere omstandigheden kun je het examengeld terugvragen. Je doet dit binnen 14 dagen na de examendatum in Mijn CBR:

 1. Log in op Mijn CBR
 2. Klik op Overige taken
 3. Ga naar Examengeld terugvragen
 4. Volg de stappen
 5. Je vindt de status van het verzoek in Mijn CBR. Ook ontvang je statusupdates per e-mail.

  Voorwaarden

  Je kunt alleen je examengeld terugvragen, als je niet kon komen om een van onderstaande redenen:

  • Een medische reden. Je moet een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van de doktersverklaring of de ziekenhuisopname.
  • Bij het overlijden van één van de ouders of schoonouders, partner, kind, broer of zus, als het examen viel in de periode beginnend bij de overlijdensdag tot en met de begrafenis c.q. crematie. Je moet een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van de overlijdensadvertentie of rouwkaart.
  • Bij het overlijden van zwager of schoonzus, grootouder of kleinkind, als het examen is gepland op de dag van overlijden of op de dag van de begrafenis of crematie. Je moet een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van de overlijdensadvertentie of rouwkaart.
  • Je wordt als militair op korte termijn gedetacheerd. Je moet een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van je oproep voor detachering of een verklaring van je commandant.
  • Bij de geboorte van je kind op de dag vóór het examen of de dag van het examen. Je moet een bewijsstuk meesturen. Bijvoorbeeld een kopie van het geboortekaartje.

  Vergoeding

  Het CBR vergoedt alleen het examengeld met aftrek van administratiekosten. Eventuele andere kosten zoals bijvoorbeeld administratiekosten van je rijschool/opleider of kosten die je maakt voor het huren van een voertuig worden niet door ons vergoed.

  De actuele administratiekosten vindt u op onze tarievenpagina onder ‘CBR tarieven’

  CBR tarieven

  Geen DigiD?

  Stuur dan het ondertekende restitutieformulier naar ons op, samen met een bewijsstuk. Doe dit binnen 14 dagen. Gebruik hiervoor het formulier 'Terugvragen examengeld Theorie-examen'.

  feedback