Theorie-examen

Nieuwe vraagsoorten CCV examens

In september 2018 zijn nieuwe vraagsoorten ingevoerd bij de theorie-examens voor Taxi, vrachtauto- en buschauffeurs en het T-examen. Het gaat om: de sleepvraag, de single sleepvraag, de invulvraag en de hotspotvraag.

De volgende vraagsoorten kan de kandidaat nu tijdens het examen verwachten:

 • Bij de (single) sleepvraag worden voorrangssituaties bevraagd.
 • De hotspotvraag gaat onder andere over verkeersborden.
 • Bij de invulvraag wordt onder andere gevraagd om de toegestane snelheid in te vullen.

Wijzigingen vraagsoorten vanaf mei 2020

Vanaf 13 mei 2020 worden wijzigingen ingevoerd in de vraagsoorten van de theorie-examens voor Taxi en het T-rijbewijs.

Vanaf 22 mei 2020 worden wijzigingen ingevoerd in de vraagsoorten van de theorie-examens voor vrachtauto- en buschauffeurs.

Vanaf 1 september 2020 worden wijzigingen ingevoerd in de vraagsoorten van de theorie-examens voor ADR Basis en Verlenging.

Het doel van de invoering van nieuwe vraagsoorten is het toekomstbestendig houden van het theorie-examen. Met de invoer van de nieuwe vraagsoorten wordt de voorspelbaarheid kleiner doordat er meer variatie wordt aangebracht. Daarnaast is het toevoegen van sommige nieuwe vraagsoorten prettig voor kandidaten die moeite hebben met lezen. De inhoud van het examen blijft hetzelfde.

Om welke wijzigingen gaat het?

De wijzigingen per 13 mei zijn:

 • In het examen Taxi wordt een uitbreiding gedaan op de invulvraag. Dit betekent dat meerdere onderwerpen in het examen de invulvraag bevatten.
 • In het examen T-rijbewijs worden de sleepvraag, de single sleepvraag, de invulvraag en de hotspotvraag uitgebreid en toegepast op meerdere onderwerpen.
 • Aan het examen Taxi worden nieuwe vraagsoorten toegevoegd. Het gaat om de ja/nee vraag, de volgorde vraag en de multiple response vraag.
 • Aan het examen T-rijbewijs worden nieuwe vraagsoorten toegevoegd. Het gaat om de ja/nee vraag, de volgorde vraag, de multiple response vraag en de matrixvraag.

De wijzigingen per 22 mei zijn:

 • In het examen RV1 onderdeel Verkeer en RV1 Light onderdeel Verkeer wordt de inzet van de invulvraag en de ja/nee-vraag uitgebreid en toegepast op meerdere onderwerpen.
 • In het examen V2D worden de invulvraag en de ja/nee-vraag ingevoerd en toegepast op meerdere onderwerpen.
 • In het examen V2C wordt de inzet van de invulvraag en de ja/nee-vraag uitgebreid en toegepast op meerdere onderwerpen.
 • In het examen V2C worden nieuwe vraagsoorten ingevoerd. Het gaat om de multiple response vraag en de volgordevraag.

  De wijzigingen per 1 september zijn:

  • Aan het examen ADR Basis en verlenging worden nieuwe vraagsoorten toegevoegd. Het gaat om de hotspotvraag en de invulvraag.

  Hoe gaat het bij de nieuwe vraagsoorten?

  Onderstaande filmpjes laten de sleepvraag, de single sleepvraag, de invulvraag, de hotspotvraag, de ja/nee vraag, de volgorde vraag, de multiple respons vraag en de matrixvraag zien.

  Sleepvraag

  Hotspotvraag

  Invulvraag

  Single sleepvraag

  Ja/nee vraag

  Volgorde vraag

  Multiple response vraag

  Matrixvraag

  feedback