CBR Info

Winterbandenregeling weer in werking

Winterbandenregeling weer in werking

Vanaf 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021 is de winterbandenregeling weer van kracht. Examenauto’s op zomerbanden worden dan ongeschikt verklaard bij winterse omstandigheden.

Dit betekent dat een rijexamen op zomerbanden bij winterse omstandigheden niet wordt afgenomen vanwege een ‘ongeschikt voertuig’. Er is dan geen recht op een gratis inhaalexamen.

Uitstelregeling

De winterbandenregeling is een aanvulling op de uitstelregeling, volgens de afspraken tussen het CBR en de rijschoolbrancheverenigingen BOVAG, VRB en FAM. Uit proefnemingen is gebleken dat bij het rijden met winterbanden minder examens uitgesteld hoeven te worden tijdens winterse omstandigheden. Winterbanden bieden namelijk meer grip bij winterse omstandigheden.

Eisen aan winterbanden

Tijdens de hiervoor genoemde winterperiode geldt het volgende:

 • De banden moeten minimaal 4 millimeter profiel hebben.
 • Alle vier de banden van het examenvoertuig moeten voldoen aan de toelatingseisen voor winterbanden.

Welke banden zijn toegelaten?

 • een band met de letters M&S en het sneeuwvloksymbool;
 • een band met de letters M&S zonder sneeuwvloksymbool maar met lamellenprofiel.

Welke banden zijn niet toegelaten?

 • een zomerband;
 • een band met M&S maar zonder sneeuwvloksymbool en zonder lamellenprofiel.

TPMS-sensoren
Vanaf 1 november 2020 worden examens niet meer afgenomen wanneer het TPMS-systeem (Tyre Pressure Monitoring System) een signaal geeft. Bij het gebruik van zomer- of vierseizoenenbanden met TMPS-sensoren is er meestal geen probleem. Maar er zijn ook rijscholen die in de winter hun winterbanden op andere velgen monteren dan hun zomerbanden. In die winterbanden en velgen ontbreekt een TPMS-sensor, waardoor het systeem onterecht een melding geeft. Een sensor is op die velgen wel in te bouwen. Om rijscholen hiervoor de gelegenheid te geven, hebben we dit vorig jaar al aangekondigd en opgenomen in de voertuigeisen (zie vademecum voor rijschoolhouders).

BE-examen

Het examineren op winterbanden geldt in de winterperiode ook voor de rijexamens in de categorie BE (auto met aanhangwagen). De trekkende auto moet dan over de vereiste winterbanden beschikken. Voor de aanhangwagen geldt deze verplichting niet.

CCV-examens

De winterbandenregeling geldt ook voor de praktijkexamens taxi; zie de link onderaan dit bericht naar Uitstelregeling CCV met het supplement winterbanden Taxi.

Op cbr.nl vindt u meer informatie:

 • Informatieblad Uitstelregeling met supplement winterbanden
 • Uitgestelde examens
 • Uitstelregeling CCV met supplement winterbanden Taxi

    Verder in CBR Info november 2020

    Het CBR doet er in deze coronatijd alles aan om de gezondheidsrisico’s voor medewerkers, klanten en opleiders te minimaliseren. We hebben veel veiligheidsmaatregelen genomen om besmetting met corona te voorkomen.
    Vanaf 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021 is de winterbandenregeling weer van kracht. Examenauto’s op zomerbanden worden dan ongeschikt verklaard bij winterse omstandigheden.
    Door de coronacrisis heeft de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) achterstanden bij het verlengen van verblijfsdocumenten.
    Vanwege onze geldende coronamaatregelen is het op een aantal van onze locaties tijdelijk niet mogelijk geweest om theorie-examens met tolk af te nemen.
    De social mediacampagne die het CBR de afgelopen zomer heeft gehouden om jongeren te wijzen op de Rijschoolzoeker en de Rijbewijstips was zeer succesvol.
    Naar verwachting gaat per 1 januari 2021 een wetswijziging in rondom de registratie- en kentekenplicht van landbouwvoertuigen. Dit heeft gevolgen voor het theorie- en praktijkexamen van het T-rijbewijs.
    Het CBR blijft ook na 1 januari 2021 theorie- en praktijkexamens afnemen voor het certificaat van directiechauffeur.
    In 2018 heeft EASA nieuwe leerdoelen gepubliceerd voor ATPL, CPL en IR.
    Korte nieuwsberichten over het CBR.