CBR Info

Kort nieuws

Kort nieuws

Korte nieuwsberichten over het CBR.

Beoordeling examenvoertuigen

De Commissie toelating examenvoertuigen (CTE) heeft op 27 augustus 2020 een aantal auto’s beoordeeld voor toelating als examenvoertuig voor de categorie B. Daarbij is het volgende besloten:

Toegelaten:

 • Audi A3
 • Land Rover New Defender
 • Mercedes A-klasse (met sportstoelen en panorama-dak)
 • Seat Leon
 • Volvo XC90

Toegelaten met voorbehoud:

 • Smart Forfour EQ: voorbehoud van extra snelheidsmeter
 • Volkswagen ID3: voorbehoud van extra snelheidsmeter

Niet toegelaten:

 • Toyota Mirai: De hoofdruimte achter is te klein met 88 cm. Dit moet minimaal 89 cm zijn. Daarnaast is de hoofdsteun te kort met 75,5 cm. Dit moet minimaal 80 cm zijn.
 • Toyota Yaris. De beenruimte achter is te krap met 21,5 cm. Dit moet minimaal 23 cm zijn.

Zie verder: Beoordelingslijst examenvoertuigen B

Examengeld digitaal terugvragen

Sinds maandag 19 oktober 2020 kunnen kandidaten het betaalde examengeld of een deel daarvan terugvragen via Mijn CBR. Dat gaat sneller dan via het invullen en opsturen van een aanvraagformulier. Die laatstgenoemde mogelijkheid blijft wel bestaan.

Het terugvragen van het betaalde examengeld of een deel daarvan is mogelijk bij ziekte, het overlijden van een naaste en detachering als militair. In Mijn CBR gaat dat via de optie ‘overige taken’. Hier staat een functie ‘examengeld terugvragen’. Nadat het juiste examen is geselecteerd, kan de kandidaat digitaal bewijsstukken uploaden en de aanvraag verder digitaal afhandelen. De verwerking gebeurt binnen een week. Wanneer een opleider het examen gereserveerd en betaald heeft, dan vindt de terugbetaling plaats op de rekening-courant van de opleider.

Geen groepsreserveringen CCV theorie-examens

Sinds de hervatting van onze dienstverlening na de lockdown is het niet mogelijk om groepsreserveringen voor CCV theorie-examens aan te vragen. We werken nog steeds met een zaalbezetting van 50% bij de theorie-examens. Dit geeft een beperking aan mogelijkheden voor het gebruik van de beschikbare capaciteit. Ondanks verzoeken van opleiders om groepsreserveringen voor CCV theorie-examens weer mogelijk te maken, kunnen we dit zolang er nog sprake is van de huidige beperkingen niet faciliteren.

    Verder in CBR Info november 2020

    Het CBR doet er in deze coronatijd alles aan om de gezondheidsrisico’s voor medewerkers, klanten en opleiders te minimaliseren. We hebben veel veiligheidsmaatregelen genomen om besmetting met corona te voorkomen.
    Vanaf 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021 is de winterbandenregeling weer van kracht. Examenauto’s op zomerbanden worden dan ongeschikt verklaard bij winterse omstandigheden.
    Door de coronacrisis heeft de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) achterstanden bij het verlengen van verblijfsdocumenten.
    Vanwege onze geldende coronamaatregelen is het op een aantal van onze locaties tijdelijk niet mogelijk geweest om theorie-examens met tolk af te nemen.
    De social mediacampagne die het CBR de afgelopen zomer heeft gehouden om jongeren te wijzen op de Rijschoolzoeker en de Rijbewijstips was zeer succesvol.
    Naar verwachting gaat per 1 januari 2021 een wetswijziging in rondom de registratie- en kentekenplicht van landbouwvoertuigen. Dit heeft gevolgen voor het theorie- en praktijkexamen van het T-rijbewijs.
    Het CBR blijft ook na 1 januari 2021 theorie- en praktijkexamens afnemen voor het certificaat van directiechauffeur.
    In 2018 heeft EASA nieuwe leerdoelen gepubliceerd voor ATPL, CPL en IR.
    Korte nieuwsberichten over het CBR.