CBR Info

Code 95 en rijbewijs beroepschauffeurs langer geldig 

Code 95 en rijbewijs beroepschauffeurs langer geldig 

De Europese Commissie heeft de regeling om de gevolgen van de corona lockdown op te vangen voor beroepschauffeurs verlengd.

Dit betekent dat beroepschauffeurs van wie het rijbewijs en de code 95 is verlopen of verloopt tussen 1 juli t/m 31 oktober 2021 10 maanden langer beroepsmatig kunnen rijden binnen de Europese Unie.

Voor rijbewijzen en code 95 geldt:

 • verloopdatum tussen 1 februari 2020 t/m 31 mei 2020: het rijbewijs en/of de code 95 was geldig t/m 30 juni 2021.
 • verloopdatum tussen 1 juni 2020 t/m 31 augustus 2020: het rijbewijs en/of de code 95 is nog 13 maanden geldig vanaf de einddatum op uw rijbewijs.
 • verloopdatum tussen 1 september 2020 t/m 30 juni 2021: het rijbewijs en/of de code 95 is nog 10 maanden geldig vanaf de einddatum op uw rijbewijs.

Daar komt voor de beroepschauffeurs bij:

 • verloopdatum tussen 1 juli 2021 t/m 31 oktober 2021: het CDE rijbewijs en/of de code 95 is nog 10 maanden geldig vanaf de verloopdatum op het rijbewijs. Een groot aantal beroepschauffeurs heeft een code 95 met een verloopdatum op 10 september 2021. Het CBR drong samen met betrokken partijen daarom al langer aan op verlenging en is erg blij dat hiervoor nu groen licht is. De CBR website wordt hier zo snel mogelijk op aangevuld.

   Verder in CBR Info juli 2021

   In alle locaties van het CBR draagt iedereen vanaf maandag 19 juli weer een mondkapje.
   Het CBR blijft investeren in het beheersen van fraude. Hiervoor is sinds enkele maanden het project fraudebeheersing gestart, om alle bestaande processen en middelen te evalueren en te zoeken naar mogelijke verbeteringen.
   Om onze theorie-examenkandidaten zo goed mogelijk te helpen, versoepelen we tijdelijk de voorwaarden bij het verzetten van het theorie-examen.
   De Europese Commissie heeft de regeling om de gevolgen van de corona lockdown op te vangen voor beroepschauffeurs verlengd.
   Goed nieuws voor examenkandidaten met autismespectrumstoornissen (ASS). Vanaf 1 juli 2021 hoeven zij in de meeste gevallen geen rijtest meer te doen bij het CBR.
   Het ministerie van IenW vraagt via een online raadpleging burgers om mee te denken of er een andere opzet moet komen van de medische keuring voor het rijbewijs.
   Met Rijbewijstips en de Rijschoolzoeker helpen we jongeren op weg met het halen van hun autorijbewijs.
   Het CBR heeft de wachttijden voor de praktijkexamens auto weer op zijn website gezet.