Voor politie

Overzicht Maatregelen mededelingenprocedure

Zodra het CBR de mededeling van de politieagent heeft ontvangen, besluit het CBR of een bestuurder een cursus moet volgen of een onderzoek moet doen. Het is ook mogelijk dat het CBR het rijbewijs schorst.

Overzicht welke educatieve maatregel

In bovenstaande afbeelding staat beschreven welke maatregel een betrokkene opgelegd kan krijgen, nadat een mededeling bij het CBR is ingediend.

Cursus (educatieve maatregel)

Bestuurders die onder invloed rijden en/of gevaarlijk rijgedrag vertonen, zijn zich niet altijd bewust van de verhoogde risico’s op verkeersongevallen die dit gedrag met zich meebrengt. Ook hebben bestuurders weinig kennis over de duur van de negatieve effecten die alcohol of verschillende soorten drugs hebben op de rijvaardigheid en daarmee op de verkeersveiligheid. Een cursus kan bestuurders inzichten bijbrengen. Daarnaast geeft de cursus deelnemers handvatten om te voorkomen dat ze in de toekomst nog eens de fout in gaan.

Er zijn in totaal vijf verschillende cursussen:

cursus alcohol en verkeer (EMA)
korte cursus alcohol en verkeer (LEMA)
cursus gedrag en verkeer (EMG)
korte cursus gedrag en verkeer (LEMG), per 1-4-2023
cursus drugs en verkeer (EMD), per 1-4-2023

Onderzoek

Als er twijfel is of een bestuurder veilig kan rijden, moet hij een onderzoek doen. Met dit onderzoek wordt gekeken of de bestuurder rijgeschikt is. Dit betekent dat een arts onderzoekt of de bestuurder geestelijk en lichamelijk in staat is om te rijden. Zodat de bestuurder alleen de weg op gaat als dit veilig is voor zowel de bestuurder als de medeweggebruikers.

Er zijn in totaal vier verschillende onderzoeken:

onderzoek alcohol
onderzoek drugs
onderzoek medisch
onderzoek rijvaardigheid

Burgerinformatie

Bekijk ook de informatie over het mededingenproces op onze burgerpagina’s: