CBR Invo

Vraag de bestuurder bij mededeling naar het waarom

Vraag de bestuurder bij mededeling naar het waarom

Met het oog op een succesvolle afwikkeling van de mededeling is het van belang dat de politie zo volledig mogelijke informatie aanlevert. Vraag de betrokkene daarbij ook naar het waarom van het afwijkende rijgedrag.

Sinds 1 januari 2017 moeten mensen na een mededeling medisch of rijvaardigheid een deel van de kosten van het onderzoek zelf betalen. Vanuit klantvriendelijkheid stuurt de afdeling Vorderingen van het CBR deze klanten een brief met de vraag of ze afstand willen doen van hun rijbewijs. Zo kunnen ze zich de kosten voor een onderzoek besparen.

Maar vóór die brief wordt gestuurd is het belangrijk om te bepalen of de mededeling voldoende is en voor welke maatregel de betrokkene in aanmerking komt. Daarom screenen de juristen van het CBR álle dossiers medisch, rijvaardigheid of drugs vóórdat deze brief wordt gestuurd. Het gaat hierbij om meer dan 5.000 dossiers per jaar.

Bedenktijd

Juridisch medewerker Simone Berkhout: ‘Na het scannen gaat het dossier drie weken ‘op slot’ om de betrokkene de tijd te geven na te denken over afstand doen van het rijbewijs. In zo’n 23 procent van de gevallen zien burgers als gevolg van de maatregel vrijwillig af van hun rijbewijs. Pas daarna volgt het besluit. Gaat het om EMG- of alcoholzaken dan is screening niet aan de orde. Bij drugszaken krijg de betrokkene ook geen brief over afstand doen van het rijbewijs, maar volgt gewoon een besluit. Alleen is de lijn tussen drugszaken en medische zaken soms dun. Vandaar dat screening ook hier noodzakelijk is. Met het oog op de screening –en een succesvolle afwikkeling van de mededeling– is het van belang dat de politie zo volledig mogelijke informatie aanlevert. En dan niet alleen melden dat een bestuurder tegen een verkeersbord is aangereden. Vraag ook door bij de betrokkene waaróm hij tegen dat verkeersbord is aangereden. Zat hij op zijn telefoon te kijken of is hij vergeten wat er in het afgelopen uur is gebeurd. De waarom-vraag bepaalt of er uiteindelijk een besluit kan worden opgelegd. Is het waarom niet helder, dan is de mededeling onvoldoende en gaat de betrokkene vrijuit.’

feedback

Verder in CBR Invo augustus 2018

Met het oog op het optimaliseren van de kwaliteit van de ingediende mededelingen, publiceren we elk kwartaal de aantallen per eenheid.
Als de politie kenmerken bij een bestuurder waarneemt die duiden op drugsgebruik kan er tegenwoordig een speekseltest worden uitgevoerd. INVO zet een aantal kenmerken op een rijtje.
Het kan voorkomen dat het niet duidelijk is of je een mededeling moet uitbrengen. Het advies van het CBR aan de gemandateerde: bij twijfel gewoon indienen. Enkele voorbeelden uit de politiepraktijk.
Jaarlijks dienen bijna 3.000 betrokkenen in de vorderingsprocedure een bezwaarschrift in. Vaak zijn de bezwaren hetzelfde en meestal zijn ze kansloos. Met enige voorlichting door de politie bij de staandehouding zijn die bezwaren wellicht te voorkomen.
Met het oog op een succesvolle afwikkeling van de mededeling is het van belang dat de politie zo volledig mogelijke informatie aanlevert. Vraag de betrokkene daarbij ook naar het waarom van het afwijkende rijgedrag.
Beleidsadviseur Richard van Dieken wil meer aandacht voor verkeershandhaving. Hij ziet het aantal aanhoudingen voor rijden onder invloed dalen en het aantal ongevallen toenemen. In de vorderingsprocedure ziet hij een goed middel om het tij te keren.