Voorlichten over rijden met een oogaandoening

Wat u kunt doen

Als huisarts, oogarts, optometrist of andere zorgverlener bent u een belangrijk aanspreekpunt voor patiënten met een oogaandoening. Als zorgverlener kunt u uw patiënt informeren over de gevolgen van een oogaandoening op het rijden. U kunt patiënten verwijzen naar Visio of Bartimeus waar zij trainingen kunnen volgen. En u kunt informeren wanneer het verstandig is om een Gezondheidsverklaring van het CBR in te vullen. Wij onderzoeken dan of uw patiënt veilig de weg op kan.

Praten over autorijden met een oogaandoening

Ga met uw patiënt in gesprek over rijden met een oogaandoening. Denk aan aandoeningen als maculadegeneratie, staar, glaucoom, nystagmus, of keratoconus. Vertel hem of haar over de risico’s van slechter zien in het verkeer. En de geschiktheidseisen die er daarom zijn voor rijden met een oogaandoening. U kunt uw patiënt wijzen op de informatie voor patiënten en dit samen bespreken.

Voor mensen met blindheid aan één oog of nachtblindheid zijn aparte webpagina’s.

Mijn patiënt gaat rijexamen doen
Voordat iemand rijexamen doet, vult hij of zij de Gezondheidsverklaring in. Uw patiënten geven hierop aan dat ze een oogaandoening hebben. Het CBR onderzoekt vervolgens of het veilig is voor ze om te rijden.

Mijn patiënt heeft al een rijbewijs en heeft sinds kort een oogaandoening
Het kan natuurlijk zijn dat iemand al een rijbewijs heeft als hij of zij minder gaat zien of een oogaandoening krijgt. In dat geval vragen patiënten u misschien om advies. Het is dan belangrijk om in te schatten hoe ernstig de aandoening, welke risico’s de aandoening oplevert in het verkeer en of uw patiënt voldoet aan de geschiktheidseisen. Als uw patiënt niet aan de eisen voldoet is het verstandig te adviseren om te stoppen met rijden. Raad uw patiënt aan om een Gezondheidsverklaring in te vullen.

Als u denkt dat het beperkte zicht van uw patiënt effectiever ingezet kan worden tijdens het autorijden, kunt u uw patiënt doorverwijzen naar Visio of Bartimeus voor persoonlijk advies, trainingen of hulpmiddelen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen als de visus van uw patiënt 0,4 is of het gezichtsveld beperkt is. Adviseer uw patiënt ook om tijdelijk te stoppen met rijden.

Mijn patiënt moet zijn of haar rijbewijs verlengen
Ongeveer 4 maanden voordat zijn of haar rijbewijs verloopt krijgt uw patiënt bericht van de RDW. Hierin staat informatie over het verlengen van het rijbewijs en of uw patiënt een Gezondheidsverklaring moet invullen. Als uw patiënt een verklaring moet invullen om zijn rijbewijs te verlengen, kunt u uw patiënt aanraden om de Gezondheidsverklaring 5 maanden voordat het rijbewijs verloopt in te vullen. Het CBR onderzoekt vervolgens of uw patiënt veilig kan blijven rijden.

Mijn patiënt is 75 jaar of ouder
Als een rijbewijs verloopt als mensen 75 jaar of ouder zijn, vullen ze bij het verlengen van hun rijbewijs altijd een Gezondheidsverklaring in. Hierop geven uw patiënten aan dat ze problemen met hun ogen hebben. Wij onderzoeken of rijden nog veilig is.

Tip: Laat uw patiënt de Rij Bewust Test doen. De test bestaat uit vragen over hoe de patiënt verkeerssituaties ervaart. De patiënt ontvangt een persoonlijk advies met tips om veilig te rijden. De uitslag is anoniem en vrijblijvend.

Mijn patiënt heeft een groot rijbewijs of is beroepschauffeur
Als uw patiënt een groot rijbewijs heeft of beroepschauffeur is, zijn de gevolgen voor het rijbewijs vaak groter. De eisen voor een vrachtwagen- of busrijbewijs (groep 2) zijn namelijk strenger dan voor een auto, motor of trekker (groep 1). Als mensen een bus- of vrachtautorijbewijs aanvragen of verlengen, vullen ze altijd de Gezondheidsverklaring in. Zo onderzoeken we regelmatig of rijden veilig is. U kunt samen bespreken wat de oogaandoening betekent voor een groot rijbewijs of als het rijbewijs gebruikt wordt voor beroepsmatig gebruik. Bij de informatie voor patiënten vindt u deze regels.

Vertellen wanneer uw patiënt een oogaandoening meldt bij het CBR

Is de oogaandoening van uw patiënt dusdanig ernstig dat hij of zij niet aan de eisen van de Regeling eisen geschiktheid 2000 voldoet? Of hebben de gevolgen van de aandoening invloed op het rijden? Dan kunt u adviseren om te stoppen met rijden. En raad uw patiënt aan om een Gezondheidsverklaring in te vullen.

Tip: Uw patiënt kan de Gezondheidsverklaring het beste invullen via Mijn CBR. Wij ontvangen dan direct de informatie en uw patiënt kan de status van de beoordeling bekijken in Mijn CBR.

Twijfelt u of autorijden veilig is voor uw patiënt, omdat hij of zij net niet aan de eisen voldoet? Raad uw patiënt dan aan om te stoppen met rijden en langs te gaan bij bijvoorbeeld Visio of Bartimeus. Er is vaak meer mogelijk dan u misschien denkt. Zoals persoonlijk advies, trainingen, hulpmiddelen of alternatieve voertuigen zonder rijbewijs.

Helpen bij de procedure van het CBR

Als uw patiënt op de Gezondheidsverklaring invult dat hij of zij een oogaandoening heeft, onderzoekt het CBR of uw patiënt veilig kan rijden. Hoelang het onderzoek duurt, hangt af van de situatie van uw patiënt. Bekijk de actuele reactietermijnen.

Als u huisarts of oogarts bent, kan uw patiënt u vragen om formulieren in te vullen die nodig zijn voor de beoordeling van het CBR. Als u dit doet, kunt u via ZorgDomein een deel van het onderzoek invoeren. Hiervoor heeft u een ZorgDomeincode nodig die uw patiënt van het CBR krijgt. Als uw patiënt geen ZorgDomeincode heeft, kunt u de formulieren op onze website gebruiken.

In uitzonderlijke situaties: zelf melden bij het CBR

Heeft u een patiënt geadviseerd om te stoppen met rijden, maar blijft uw patiënt toch rijden? Dan kunt u dit aan het CBR doorgeven. De KNMG heeft 5 criteria opgesteld die helpen bij de beslissing om uw beroepsgeheim wel of niet te doorbreken.

Als u hulp nodig heeft: het CBR om advies vragen

Heeft u vragen over rijden met een oogaandoening, wilt u dilemma’s delen of wilt u advies over een patiënt? Dan kunt u altijd contact opnemen met de klantenservice van het CBR op het nummer 088 227 63 00. De klantenservice verbindt u door met een arts zodat u medisch inhoudelijke vragen kunt stellen.