Voorlichten over rijden met diabetes

Voor diabetesverpleegkundigen

Het rijbewijs is voor mensen met diabetes en hun omgeving een gevoelig onderwerp. Diabetespatiënten voelen zich vaak gezond, waardoor ze niet het idee hebben dat diabetes risico’s kan veroorzaken tijdens het rijden. Vooral mensen die medicijnen gebruiken die hypo’s kunnen veroorzaken, lopen risico. Omdat u als diabetesverpleegkundige vaak contact heeft met deze groep diabetespatiënten, kunt u hen helpen door te praten over rijden met diabetes. Tijdens het consult kunt u de volgende punten bespreken.

Adviseren om tijdelijk niet te rijden

In sommige gevallen is het niet veilig voor iemand om te gaan rijden. Adviseer een patiënt om tijdelijk niet de weg op te gaan als hij of zij:

  • ernstige hypo’s heeft; of
  • een hypo niet goed voelt aankomen.

Beide situaties kunnen gevaren opleveren tijdens het rijden. Door training kan iemand beter leren omgaan met hypo’s. Als uw patiënt goed kan omgaan met hypo’s en regelmatig gecontroleerd wordt door een arts, kan hij of zij weer rijden.

Patiënten kunnen via de Gezondheidsverklaring bij het CBR aangeven dat zij diabetes hebben. Het CBR onderzoekt dan of deze persoon veilig kan rijden. Hiervoor doorloopt de patiënt enkele stappen. In ieder geval vult een arts of diabetesverpleegkundige het diabetes mellitus-formulier in voor deze persoon. U kunt uw patiënt aanraden om dit formulier alvast mee te nemen naar de jaarlijkse controle bij de arts. Dan hoeft hij of zij mogelijk niet 2 keer naar een arts. Let op; Om als diabetesverpleegkundige deze vragenlijst te mogen invullen moet men beschikken over een in het BIG-register geregistreerde ‘voorschijfbevoegdheid diabetes mellitus’.

Adviseren om naar het CBR te gaan

Soms is het nodig dat het CBR onderzoekt of het nog wel veilig is voor iemand om te rijden. Adviseer uw patiënt om niet meer te rijden en naar het CBR te gaan als:

  • hij of zij de hypo’s niet onder controle krijgt, ondanks training;
  • hij of zij blijvende complicaties aan ogen, bloedvaten en zenuwen heeft die gevaar kunnen opleveren tijdens het rijden; of
  • u twijfelt of het wel veilig is voor hem of haar om te rijden.

Diabetespatiënten kunnen bang zijn om hun rijbewijs voorgoed kwijt te raken. Leg uit dat die kans heel klein is: dit gebeurt alleen als het onveilig is om te rijden. Wel krijgen mensen een rijbewijs dat voor beperkte tijd geldig is, als het CBR op de hoogte is van hun diabetes. Zo onderzoeken wij regelmatig of mensen met diabetes nog veilig de weg op kunnen.

Tips voor het rijden

Het is belangrijk dat mensen met diabetes goed voorbereid de weg op gaan. Zodat ze bijvoorbeeld weten wat ze moeten doen bij een hypo tijdens het rijden. U kunt samen met uw patiënt de tips voor het rijden doornemen.

Informatie voor diabetespatiënten

Mensen met diabetes kunnen ook zelf lezen over rijden met diabetes. U kunt hem of haar wijzen op de informatie over rijden met diabetes.