Voorlichten over rijden met dementie

Onderzoek door het CBR

Als iemand gezondheidsproblemen heeft, onderzoekt het CBR of hij of zij voldoet aan de geschiktheidseisen. Dit geldt ook voor mensen die dementie hebben. Om dit te bereiken, moeten we onderzoeken of iemand gezond genoeg is om te rijden. We doen dit als mensen met dementie hun rijbewijs willen houden. We maken hierbij geen onderscheid tussen verschillende soorten dementie.

Dementie doorgeven aan het CBR

Als iemand met dementie wil weten of hij of zij kan blijven rijden, vult hij of zij de Gezondheidsverklaring in. Uw patiënt geeft hierop aan dat hij of zij dementie heeft. Het CBR onderzoekt dan of deze persoon veilig kan rijden. Mensen die 75 jaar of ouder zijn vullen altijd een Gezondheidsverklaring in als ze hun rijbewijs willen verlengen.

Als iemands rijbewijs voorlopig nog geldig is, kan iemand er ook voor kiezen om de Gezondheidsverklaring in te vullen. Dit raden we patiënten aan die lichte of beginnende dementie hebben en willen weten of ze kunnen blijven rijden. In uitzonderijke gevallen kunnen familieleden of vrienden aan het CBR doorgeven dat iemand dementie heeft.

Onderzoek CBR

Bij iedereen die dementie heeft, bepalen we welke risico’s er zijn in het verkeer en onderzoeken we hoe erg de dementie is. Het CBR onderzoekt mensen individueel, en bepaalt onder andere met behulp van de CDR-score hoe ernstig de dementie is. Hoe dit proces precies verloopt, kunt u lezen in de informatie voor patiënten. U kunt uw patiënt wijzen op de procedures en deze met uw patiënt bespreken.

Uitslag onderzoek

Een beoordeling van het CBR kan 2 resultaten hebben: uw patiënt is rijgeschikt voor 1 of 3 jaar of uw patiënt is niet rijgeschikt. Het kan ook zijn dat uw patiënt rijgeschikt is onder voorwaarden. Hij of zij mag dan rijden, maar moet wel bepaalde aanpassingen doen aan de auto. Uw patiënt hoort van ons welke aanpassingen dit zijn.

Wel of niet rijden tijdens het onderzoek

Zolang uw patiënt nog geen beoordeling heeft ontvangen van het CBR en zijn of haar rijbewijs geldig is, mag uw patiënt blijven rijden. Houd hierbij wel in de gaten of het verstandig is om te rijden en ga hierover in gesprek. U kunt uw patiënt ook aanraden om te praten met familie of vrienden. Ze kunnen dan samen bedenken of het verantwoord is om de weg op te gaan. Als iemands rijbewijs verlopen is, mag hij of zij niet rijden.

De kosten van het onderzoek

Uw patiënt betaalt voor de Gezondheidsverklaring en voor de keuring door de medisch specialist. Hoeveel dit precies is, leest u op de pagina over kosten van een Gezondheidsverklaring en beoordeling.