Voorlichten over rijden met dementie

De risico’s van autorijden met dementie

Dementie kan invloed hebben op hoe mensen rijden. Bijvoorbeeld doordat het moeilijker wordt om overzicht te houden. Of doordat het niet lukt om snel te reageren op onverwachte situaties in het verkeer. Ook kunnen mensen gedesoriënteerd raken waardoor ze de weg kwijtraken. Sommige mensen merken dat ze zich minder zeker voelen in de auto. Anderen hebben het idee dat ze nog prima kunnen rijden.

Dementie kan dus gevaarlijk zijn in het verkeer. Daarom is het niet altijd verstandig om te blijven rijden. Alleen mensen met zeer lichte of lichte dementie kunnen in sommige gevallen nog de weg op. Ga in gesprek met uw patiënten en hun sociale omgeving over rijden en dementie.

U kunt uw patiënt vertellen over de risico’s van dementie in het verkeer. Ook kunt u vertellen wanneer het verstandig is om te stoppen met rijden en wanneer het handig is om dementie te melden bij het CBR.

Rijden met dementie en de verzekering

Uw patiënt heeft dementie en rijdt nog auto. Is hij of zij dan nog verzekerd? Als uw patiënt in een ongeluk terechtkomt, kan de verzekering ervoor kiezen om de schade niet te vergoeden. Ook dit is een risico. Het is verstandig om als patiënt contact op te nemen met de verzekeraar. Dan kan de verzekeraar vertellen wat de gevolgen zijn van de diagnose voor de verzekering.