Voorlichten over rijden met ADHD of ADD

Wat u kunt doen

Als arts, verpleegkundige, psychiater of psycholoog bent u een belangrijk aanspreekpunt voor mensen met ADHD en ADD. Uw patiënt en zijn of haar familieleden stellen u misschien vragen over autorijden. U kunt met ze in gesprek gaan over rijden met ADHD en ADD. Ook kunt u patiënten wijzen op de informatie voor ADHD- en ADD-patiënten.

Als u met uw patiënt praat over autorijden met ADD of ADHD, kunt u hem of haar vertellen over de risico’s in het verkeer. En de regels die er daarom zijn voor rijden met ADHD en ADD. Tijdens het rijden is het belangrijk om alert te zijn en de juiste beslissingen te nemen. En dit is soms lastig voor mensen met ADHD en ADD. Zeker als ze ook andere gezondheidsproblemen hebben, zoals een angststoornis of een depressie. Ook komt misbruik van alcohol en of drugs vaker voor. Dit zorgt ervoor dat mensen met ADHD of ADD meer risico lopen als zij de weg op gaan. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer.

Mijn patiënt gaat rijexamen doen

Iedereen die rijexamen doet, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Uw patiënt geeft hierop aan dat hij of zij ADHD of ADD heeft. Het CBR onderzoekt vervolgens of het veilig is voor uw patiënt om te rijden. U kunt samen met uw patiënt doornemen hoe het CBR bepaalt of uw patiënt gezond genoeg is om te rijden.

Mijn patiënt heeft al een rijbewijs en de symptomen worden erger

Heeft uw patiënt al een rijbewijs, maar worden de symptomen erger? Schat dan samen in of het nog verstandig is om te rijden. Heeft ADHD of ADD te veel negatieve invloed op het rijden? Of twijfelt u of het veilig is voor uw patiënt om te rijden? Raad uw patiënt dan aan om te tijdelijk stoppen met rijden of te kijken of de medicatie beter ingesteld moet worden. Of adviseer hem of haar om de Gezondheidsverklaring in te vullen. Wij gaan dan onderzoeken of uw patiënt nog veilig de weg op kan. Uw patiënt hoeft meestal geen rijtest te doen.

Mijn patiënt heeft al een rijbewijs en gebruikt medicijnen

U kunt patiënten vertellen wat de regels zijn over autorijden met medicatie voor ADHD of ADD. De meeste patiënten gaan beter rijden met medicatie. Daarom mogen de meeste mensen die deze medicijnen gebruiken gewoon rijden. Alle regels over medicatie en autorijden leest u bij Rijden met medicatie voor ADHD en ADD.

Mijn patiënt heeft een groot rijbewijs

Als mensen een bus- of vrachtwagenrijbewijs willen verlengen, vullen ze altijd de Gezondheidsverklaring in. Uw patiënt geeft dan op de Gezondheidsverklaring aan dat hij of zij ADHD of ADD heeft. Zo onderzoeken we regelmatig of rijden veilig is. U kunt samen met uw patiënt bespreken hoe het CBR bepaalt of iemand de weg op kan. U patiënt hoeft meestal geen rijtest te doen.