Voorlichten over rijden met ADHD of ADD

Rijden met medicatie voor ADHD en ADD

ADHD-medicatie kan een positief effect hebben op het rijgedrag. Daarom mag met de meeste ADHD-medicijnen gewoon worden gereden. Patiënten kunnen veilig rijden met modafinil, methylfenidaat en dexamfetamine. Uw patiënt moet zich wel houden aan de voorgeschreven dosering. En geen last hebben van bijwerkingen.

Gebruikt uw patiënt dagelijks verschillende soorten medicatie die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden? En wil hij of zij toch autorijden? Bespreek dan met uw patiënt wat de risico’s zijn van rijden met medicijnen. Heeft uw patiënt last van bijwerkingen? Adviseer dan om tijdelijk te stoppen met rijden.

Op rijveiligmetmedicijnen.nl kunt u kijken met welke medicijnen uw patiënt veilig kunt rijden.

Nieuw medicijn: een paar dagen niet rijden

Met een nieuw medicijn voor ADHD of ADD mag uw patiënt de eerste paar dagen niet autorijden. Na een paar dagen zijn de meeste mensen gewend. Ook als de dosering omhoog gaat of uw patiënt van medicatie verandert, mag hij of zijn drie dagen niet rijden.

Tip: Laat uw patiënt zelf bijhouden hoe het rijden met de medicatie gaat. Bijvoorbeeld door in de wenperiode het rijgedrag elke dag een cijfer te geven.

Rijden met dexamfetamine

Op amfetamine is de drugswet van toepassing. Dit betekent dat het gebruik van dit middel in het verkeer in principe verboden is, omdat het een lichte tot matige negatieve invloed heeft op de rijvaardigheid. De politie en het OM maken een uitzondering voor dexamfetamine voor de behandeling van ADHD, narcolepsie en pathologische hypersomnolentie. Een patiënt kan met de juiste dosering en beperkte bijwerkingen veilig rijden.

Als uw patiënt geen overtredingen maakt en veilig rijdt, is de kans klein dat hij of zij wordt staande gehouden door de politie. Toch kan uw patiënt worden gevraagd mee te werken aan een speekseltest. Dit doet de politie wanneer zij vermoedt dat iemand drugs heeft gebruikt. Als uw patiënt dexamfetamine gebruikt vanwege ADHD, zal de test aangeven dat hij of zij amfetamine heeft gebruikt.

De Regeling eisen geschiktheid 2000 beschrijft alle eisen waaraan bestuurders moeten voldoen.