Voorlichten over autisme en het rijbewijs
Wat u kunt doen
Als psychiater, psycholoog, orthopedagoog of huisarts bent u een belangrijk aanspreekpunt voor mensen met autisme. Als begeleider of medewerker van een wijkteam bent u niet alleen aanspreekpunt, maar heeft u ook een belangrijke rol in de begeleiding in het dagelijks leven. Als zorgverlener kunt u uw patiënt daarom informeren over veilig autorijden. Met name als patiënten hun rijbewijs gaan halen, is het belangrijk om het gesprek aan te gaan over autorijden en de procedure bij het CBR.
U kunt uw patiënt wijzen op de informatie voor mensen met autisme en de Tips voor rijlessen, rijexamen en autorijden voor mensen met autisme.
Mijn patiënt gaat rijexamen doen
Voordat iemand rijexamen doet, vult hij of zij de Gezondheidsverklaring in. Hierop geven mensen aan of ze medische aandoeningen hebben die de rijgeschiktheid kunnen beïnvloeden. Als mensen een vorm van autisme hebben, geven ze dit aan op de Gezondheidsverklaring. Het CBR onderzoekt vervolgens of het veilig is om te rijden. Zo zorgen we dat mensen alleen een rijbewijs krijgen als dit veilig is.
Is uw patiënt 17 of 18 jaar of bezig met rijlessen? Ga dan het gesprek aan over het rijbewijs en de procedure bij het CBR. U kunt uitleggen dat er regels zijn over rijden met autisme en bespreken hoe het CBR onderzoekt of iemand de weg op kan. Als u mensen met autisme begeleidt in het dagelijks leven, kunt u ze ook begeleiden bij de procedure van het CBR. Daarnaast kunt u helpen bij het kiezen van een goede rijschool, rijopleiding en rijexamen. U leest er alles over op de pagina met tips voor rijlessen, rijexamen en autorijden met autisme.
Tip: Raad uw patiënt aan om de Gezondheidsverklaring in te vullen zodra hij of zij begint aan rijlessen.
Mijn patiënt heeft al een rijbewijs en krijgt de diagnose autisme
Soms krijgen mensen de diagnose autisme als ze al een rijbewijs hebben. Misschien vragen patiënten in dit geval aan u of ze dit moeten melden bij het CBR. Het is dan belangrijk om in te schatten of uw patiënt veilig kan rijden. Verwacht u dat autisme problemen kan opleveren tijdens het rijden? Raad uw patiënt dan aan om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Twijfelt u of autorijden veilig is voor uw patiënt? Raad dan ook aan om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Het CBR onderzoekt dan of uw patiënt veilig kan blijven rijden. U kunt hem of haar ook wijzen op de tips voor autorijden met autisme.
Heeft u een patiënt geadviseerd om te stoppen met rijden, maar blijft uw patiënt toch rijden? En maakt u zich hier zorgen over? Dan kunt u dit aan het CBR doorgeven. Doe dit alleen als u denkt dat er anders onveilige situaties in het verkeer ontstaan. U kunt vijf criteria voor melden bekijken om in te schatten of u uw beroepsgeheim wel of niet moet doorbreken.
Mijn patiënt gebruikt medicijnen
Sommige medicijnen die mensen met autisme gebruiken, hebben bijwerkingen die gevaarlijk zijn in het verkeer. U kunt samen de informatie over rijden met medicijnen doornemen. En op rijveiligmetmedicijnen.nl kunt u kijken of uw patiënt mag rijden met het medicijn. Als huisarts of psychiater kunt u mensen met autisme vertellen wanneer ze wel en niet mogen rijden met een medicijn.
Mijn patiënt heeft een groot rijbewijs
Mensen met een bus- of vrachtwagenrijbewijs vullen elke 5 jaar een Gezondheidsverklaring in als ze hun rijbewijs verlengen. Uw patiënt geeft hierop aan dat hij of zij autisme heeft. Zo onderzoeken we regelmatig of rijden in een vrachtwagen of bus veilig is. U kunt met uw patiënt bespreken hoe het CBR onderzoekt of iemand de weg op kan.