Welke banden moet de lesauto hebben voor het praktijkexamen?

Het ligt aan de tijd van het jaar welke banden de lesauto waar je in rijdt moet hebben.

  • Van 15 mei tot en met 15 september geldt de zomerbandenregeling.
  • Van 1 november tot en met 15 april geldt de winterbandenregeling.
  • Van 16 april tot en met 14 mei en van 16 september tot en met 31 oktober gelden de algemene bandeneisen.

Wat houdt de zomerbandenregeling in?
Van 15 mei tot en met 15 september adviseren wij dat je het examen rijdt in een voertuig met vierseizoenenbanden of zomerbanden. Winterbanden werken bij hogere temperaturen namelijk minder goed. Als de temperatuur 30 graden of meer is, is het gebruik van winterbanden tijdens het examen niet toegestaan. Als de lesauto dan winterbanden heeft, wordt het examen niet afgenomen. Je mag het examen dan niet gratis inhalen.

Wat houdt de winterbandenregeling in?
Van 1 november tot en met 15 april gaan praktijkexamens bij winterse weersituaties zoals ijzel of sneeuw alleen door als de lesauto winterbanden of vierseizoenenbanden heeft. Heeft de auto in zo’n situatie zomerbanden? Dan gaat het examen niet door. Het mag niet gratis ingehaald worden. Alle examinatoren van het CBR zijn getraind voor het examineren op winterbanden.

De winterbanden of vierseizoenenbanden moeten aan de volgende eisen voldoen:

  • ze hebben minimaal 4 millimeter profiel;
  • de letters M&S staan op de band;
  • het sneeuwvloksymbool staat op de band. Heeft de band dit niet dan moet de band lamellenprofiel hebben. Vanaf 1 november 2023 zijn banden zonder sneeuwvloksymbool niet meer toegestaan.

Het profiel van een winterband heeft lamellen. Dit zijn speciale inkepingen in de band waardoor u meer grip op de weg heeft bij winters weer. Bijvoorbeeld bij ijzel en sneeuw. Sommige banden hebben geen inkepingen, maar wel de letters M&S. In dat geval gaat het examen niet door. Het kan dan ook niet gratis worden ingehaald. 

Goed om te weten
In extreme weersituaties kunnen examens uitgesteld worden.


feedback