Welk rijbewijs heb ik nodig om een bus te besturen?

Om een bus te besturen, heeft u een busrijbewijs nodig. Er zijn 2 soorten busrijbewijzen: het D-rijbewijs en het D1-rijbewijs. Wilt u voor uw beroep rijden, of met een aanhanger? Dan heeft u nog een aanvulling op uw rijbewijs nodig.

Welke bussen mag ik besturen met een D-rijbewijs?
Met het D-rijbewijs mag u bussen besturen die zijn ingericht voor 8 of meer personen. De bestuurder is hierbij niet meegerekend.

Welke bussen mag ik besturen met een D1-rijbewijs?
Met het D1-rijbewijs mag u bussen besturen die zijn ingericht voor 8 tot maximaal 16 personen. De bestuurder is hierbij niet meegerekend. Als u meer mensen wilt vervoeren, heeft u een D-rijbewijs nodig.

Ik wil met een bus met aanhanger rijden
Als u met een bus met aanhanger wilt rijden, heeft u een DE-rijbewijs of een D1E-rijbewijs nodig. Met een D(1)E-rijbewijs mag u met uw bus een aanhanger trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg.

Let op: Met een D1E-rijbewijs mag de maximummassa van de bus en de aanhanger maximaal 12.000 kg zijn.

Mag ik ook een auto of vrachtauto met aanhanger besturen met een D(1)E-rijbewijs?
Als u uw examen voor de bus met aanhanger haalt, krijgt u ook automatisch categorie BE op uw rijbewijs. U mag daarmee een auto met aanhanger besturen. U krijgt niet automatisch categorie C(1)E op uw rijbewijs. U mag dus niet een vrachtauto met aanhanger besturen.

Ik wil voor mijn beroep een bus besturen
Als u voor uw beroep met een bus wilt rijden heeft u naast uw busrijbewijs ook de vakbekwaamheid nodig. U haalt dan een busrijbewijs met code 95. Dat zijn de rijbewijzen D met code 95, D1 met code 95, DE met code 95 en D1E met code 95.

Meer informatie
Doorstromen van D1/D met of zonder code 95
Doorstromen van busrijbewijs naar vrachtautorijbewijs