Wat zijn de leeftijdseisen, toelatingseisen en voertuigeisen voor het praktijkexamen motor?

Alle eisen om praktijkexamen voor de motor te doen lees je in de Toelatingseisen praktijkexamens categorie A (motor).

Ik heb het rijbewijs A1 of A2. Wanneer mag ik examen doen voor de hogere categorie?

Dit ligt aan je leeftijd. In de toelatingseisen staat hoe oud je moet zijn.Hoe lang je het onderliggende rijbewijs al hebt, bepaalt welke examens je nog moet doen. Hierbij is de afgiftedatum van het rijbewijs leidend. Niet de examendatum.

Ik heb het onderliggende rijbewijs nog geen 2 jaar

Je doet het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB) én het praktijkexamen verkeersdeelname (AVD). Je hoeft niet opnieuw theorie-examen voor de motor te doen.

Ik heb het onderliggende rijbewijs 2 jaar of langer

Dan mag je via het getrapte traject je rijbewijs halen. Je doet alleen het praktijkexamen verkeersdeelname (AVD) met daarin aandacht voor voertuigbeheersing in de vorm van 2 productieve bijzondere manoeuvres. Je hoeft niet opnieuw theorie-examen voor de motor te doen.

Ik heb een A- of A1-rijbewijs met de code 79.03 en/of 79.04. Welke examens moet ik doen?

Dan moet je het AVB én AVD examen doen. Ook moet je het theorie-examen voor de motor doen.

Hoe verdwijnt code 80 van mijn rijbewijs?

Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je soms code 80 op je rijbewijs. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Op onze website lees je alles over code 80.

Code 80 verdwijnt om 1 van de volgende redenen:

  1. Als je het motorrijbewijs voor de zware categorie (A) 2 jaar in bezit hebt. Let op: niet de examendatum, maar de afgiftedatum van het rijbewijs is leidend.
  2. Had je voor het behalen van je rijbewijs A al je A2-rijbewijs? Dan verdwijnt code 80 als je het A2-rijbewijs 2 jaar in bezit hebt.
  3. Als je 24 jaar oud bent.

Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent. Als je ouder dan 24 bent, hoef je niet per se een nieuw rijbewijs aan te vragen, maar dat kan wel als je wil dat code 80 niet meer op je rijbewijs staat. Dit is sowieso verstandig wanneer je met de motor naar het buitenland gaat.

Mijn motor heeft een quickshifter. Moet ik examen doen op een schakelmotor of met een automaat?

Je doet de praktijkexamens op de schakelmotor. Je krijgt dan ook geen beperking op je rijbewijs. Dus ook geen automaatcode (code 78).