Wat zijn de leeftijdeisen, toelatingseisen en voertuigeisen voor het praktijkexamen motor (categorie A)?

Alle eisen om praktijkexamen voor de motor te doen lees je in dit document.

Als je het rijbewijs A1 of A2 hebt, wanneer mag je dan examen doen voor de hogere categorie?
Dit ligt aan je leeftijd. In het document zie je welke leeftijd je moet hebben. Heb je het onderliggende rijbewijs nog geen 2 jaar, dan moet je zowel het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB) als het praktijkexamen verkeersdeelname (AVD) doen.

Heb je het onderliggende rijbewijs 2 jaar of langer? Let op: niet de examendatum, maar de afgiftedatum van het rijbewijs is leidend. Dan mag je via het getrapte traject je rijbewijs halen. Je doet alleen het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) met daarin aandacht voor voertuigbeheersing in de vorm van 2 productieve bijzondere manoeuvres. 

Hoe verdwijnt code 80 van mijn rijbewijs?
Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Op onze website lees je alles over code 80.
Code 80 verdwijnt om 3 redenen:

  1. Wanneer je het motorrijbewijs voor de zware categorie (A) twee jaar in bezit hebt. Let op: niet de examendatum, maar de afgiftedatum van het rijbewijs is leidend.
  2. Had je voor het behalen van je rijbewijs A al je A2-rijbewijs? Dan verdwijnt code 80 als je het A2-rijbewijs twee jaar in bezit hebt.
  3. Als je 24 jaar oud bent verdwijnt code 80.

Wil je dat code 80 niet meer op je rijbewijs staat? Dan moet je een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Dit is sowieso verstandig wanneer je met de motor naar het buitenland gaat.


feedback