Wat zijn de kosten voor een rijbewijskeuring?

Een rijbewijskeuring bestaat uit verschillende onderdelen. Het hangt van uw medische situatie af welke onderdelen u moet doen.

  • Gezondheidsverklaring: Iedere rijbewijskeuring begint met het indienen van een Gezondheidsverklaring. Wordt u geschikt verklaard na het indienen van uw Gezondheidsverklaring? Dan is uw keuring afgelopen.
  • Medische keuring: Heeft u ‘ja’ geantwoord op 1 of meer vragen van uw Gezondheidsverklaring? Dan verwijst het CBR u naar een arts of een specialist voor een medische keuring. Als u 75 of ouder bent of als u een groot rijbewijs heeft, is een medische keuring altijd onderdeel van uw rijbewijskeuring.
  • Extra onderzoek: Soms hebben wij na de medische keuring nog meer informatie nodig. Dan krijgt u een verwijzing voor extra onderzoek.

Wat kost de Gezondheidsverklaring?
U vindt de prijs van een Gezondheidsverklaring in ons tarievenoverzicht. Deze prijs is gebaseerd op de kosten die wij maken als u een Gezondheidsverklaring indient. Het CBR maakt hier geen winst op.

Ook de kosten voor een eventuele rijtest zitten hierbij in. Het CBR bepaalt of u met uw eigen voertuig of met een lesvoertuig de rijtest doet. Als u de rijtest met uw eigen voertuig kunt doen, betaalt u niets. Als u de rijtest met een lesvoertuig moet doen, betaalt u alleen de kosten voor het huren van een lesvoertuig bij een opleider.

Wat kost de medische keuring?
U regelt de betaling van de medische keuring zelf met uw arts of specialist. Het CBR speelt hier geen rol in. De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt hoeveel een rijbewijskeuring maximaal mag kosten. Een arts of specialist mag minder in rekening brengen, maar nooit meer.

U betaalt voor de tijd die de arts of specialist nodig heeft voor uw keuring. Daarbij hoort de tijd die besteed wordt aan de keuring zelf én de tijd die de arts nodig heeft om het rapport klaar te maken en in te vullen. Vraag de arts of specialist vooraf wat de kosten zijn.

Wat kost het extra onderzoek?
Soms is er naast de medische keuring nog meer onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een bloedonderzoek of extra onderzoek door een specialist. Ook hierbij regelt u de betaling met uw arts of specialist zelf. Vraag de arts of specialist vooraf wat de kosten zijn.

feedback