Wat moet ik doen als mijn identiteitsbewijs verloren of gestolen is en ik theorie-examen moet doen?

Zonder geldig identiteitsbewijs kan je examen niet doorgaan. Is je identiteitsbewijs verloren of gestolen? Vraag dan een nieuw identiteitsbewijs aan bij de gemeente.

Mijn nieuwe identiteitsbewijs is niet op tijd binnen
Krijg je geen nieuw identiteitsbewijs voor je examendatum? Doe dan het volgende:

  1. Meld het verlies of de diefstal uiterlijk op de dag van je examen door contact op te nemen met onze Klantenservice. Wij zetten je melding in ons systeem.
  2. Vraag je theorie-examengeld terug. Dit heet restitutie. Restitutie vraag je aan via Mijn CBR of via het formulier terugvragen examengeld theorie-examen. Hierbij moet je de volgende documenten meesturen:
    • Een Verklaring van vermissing van je gemeente, of een kopie van de aangifte bij de politie van verlies of diefstal van je identiteitsbewijs;
    • Een kopie van de aanvraag bij de gemeente van je nieuwe identiteitsbewijs.

Let op: restitutie aanvragen kan pas vanaf de dag nadat je examen gepland stond. En tot uiterlijk 14 dagen na de examendatum.

Wat gebeurt er na je melding?
Je krijgt van ons een e-mail waarin we je laten weten of het bewijs is goedgekeurd. Is het bewijs goedgekeurd? Dan betalen wij je het geld van het theorie-examen terug. Heeft je opleider het examen voor je gereserveerd? Dan betalen wij het geld terug aan de opleider.
Je kan alvast een nieuw examen inplannen. Daarvoor betaal je opnieuw.

Let op: de administratiekosten krijg je niet terug.

Goed om te weten
Je kan geen examen doen met alleen een bewijs van aangifte van de politie of met het bewijs van aanvraag van nieuw identiteitsbewijs.