Wat moet ik doen als ik niet naar het onderzoek alcohol of drugs kan komen?

Het ligt eraan wanneer uw afspraak voor het onderzoek is of u uw afspraak nog kunt verzetten.

Afspraak is buiten 2 dagen
Is uw afspraak buiten 2 dagen (48 uur)? Dan kunt u de psychiater waar u de afspraak heeft staan vragen om een nieuwe afspraak. Neem contact op met uw psychiater.

Let op: de afspraak moet binnen 8 weken zijn vanaf de datum op de brief waarin wij u vroegen om een afspraak te maken. In de brief staat voor wanneer uw afspraak moet zijn. Deze datum kan niet verlengd worden.

Afspraak is binnen 2 dagen of is al geweest
U kunt uw afspraak niet meer verzetten. U moet de psychiater zelf bellen om te laten weten dat u niet komt. Vraag de psychiater om zo snel mogelijk de verklaring dat u niet kwam naar het CBR te sturen.
Kunt u niet komen door een situatie die niet uw schuld is? Dan stuurt u bewijs naar ons toe. Als u de situatie kon voorkomen of kunt veranderen, is het geen reden om niet naar het onderzoek te gaan. Uw werk is bijvoorbeeld geen geldige reden.

Hoe stuur ik bewijs op?
Stuur een brief of een e-mail met daarbij uw bewijs van de situatie. Als u niet kon komen door ziekte, moet dat medisch inhoudelijk bewijs zijn. Verstuur uw bewijs uiterlijk binnen 7 dagen na de datum waarop uw onderzoek zou zijn.

U kunt uw bericht op 2 manieren naar ons sturen:

 1. Per post naar:
  • CBR, divisie Rijgeschiktheid
   Postbus 3012
   2280 GA Rijswijk
 2. Per e-mail naar verhindering@cbr.nl. Let bij uw e-mail op het volgende:
  • Noem uw kandidaatsnummer in het onderwerp. Dit staat bij ‘ons kenmerk’ in onze berichten aan u.
  • Noem ‘verhindering onderzoek alcohol/drugs’ in het onderwerp.
  • Noem het woord ‘onderzoek’ minstens 1 keer in uw mail.
  Zo zien we uw mail het snelst terug, en kunnen we u snel reactie geven.


Vervolg

Wij beoordelen uw bewijs. U krijgt binnen 5 werkdagen onze reactie. Dit zijn de 2 mogelijkheden:

 • Beoordelen wij dat u een geldige reden heeft? Dan krijgt u een brief van ons met de vraag om een nieuwe afspraak voor het onderzoek alcohol of drugs te maken. U hoeft voor deze nieuwe afspraak niet nog een keer te betalen.
 • Bent u niet naar het onderzoek geweest en had u geen geldige reden? Dan wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. Dit betekent dat u niet mag rijden tot u het onderzoek heeft gedaan en u geschikt bent om te rijden. U krijgt het verschil tussen de kosten voor de uitvoering van het onderzoek en het wegblijftarief terug. Informatie over deze kosten leest u in het Tarievenoverzicht.


Meer informatie

Ik heb niet meewerken aan het mij opgelegde onderzoek alcohol of drugs. Hoe krijg ik mijn rijbewijs terug?

feedback