Wat moet ik doen als ik de kosten voor het onderzoek rijvaardigheid niet kan betalen?

Als u de kosten voor het onderzoek rijvaardigheid niet kunt betalen, heeft u 2 mogelijkheden:

 1. Uitstel van betaling
  U betaalt het hele bedrag in 1 keer, maar we spreken samen met u een latere datum af wanneer u uiterlijk moet betalen. Dit kan voor de opleggingskosten én voor de uitvoeringskosten. Neem hiervoor contact met onze Klantenservice op.
 2. Een betalingsregeling
  U betaalt niet alles in 1 keer, maar een aantal keer in kleinere bedragen. Dit kan niet voor de opleggingskosten en alleen in sommige gevallen voor de uitvoeringskosten.

Wat zijn opleggingskosten en uitvoeringskosten?
De kosten van het onderzoek bestaan uit 2 delen:
 • De opleggingskosten zijn de kosten die wij maken nog voordat het onderzoek begint.
 • De uitvoeringskosten zijn de kosten van het onderzoek zelf.


In welke gevallen kan ik een betalingsregeling krijgen voor de uitvoeringskosten?

U mag wel een betalingsregeling aanvragen als u het onderzoek rijvaardigheid doet omdat:

 • u eigenlijk een cursus over verantwoord rijgedrag (EMG) moet doen, maar deze cursus niet kunt doen. Bijvoorbeeld omdat u geen Nederlands spreekt of omdat u de cursus al 2 keer heeft gedaan.
 • u beginnend bestuurder bent en in de laatste 5 jaar 2 keer de verkeersregels heeft overtreden.

U mag geen betalingsregeling aanvragen als u het onderzoek rijvaardigheid doet omdat:

 • de politie twijfelt of u veilig kunt rijden en hierover informatie naar het CBR heeft gestuurd. Voordat u mee moet werken aan het onderzoek, kunt u er ook voor kiezen om afstand te doen van uw rijbewijs. Bijvoorbeeld omdat u geen gebruik meer wilt maken van uw auto. Dan hoeft u de kosten voor het onderzoek niet te betalen.


Hoe vraag ik een betalingsregeling aan voor de uitvoeringskosten?

U vraagt de betalingsregeling zelf aan via Mijn CBR. U heeft 70 dagen om de betalingsregeling aan te vragen nadat wij u de factuur gestuurd hebben.

 1. Log in op Mijn CBR.
 2. Klik op de oranje knop Factuur van de uitvoeringskosten.
 3. Klik op Betalingsregeling.
 4. Kies in hoeveel termijnen u wilt betalen.
 5. Klik op Bevestig betaling in termijnen.
De verwerking van de aanvraag kan enkele minuten duren. De eerste termijn van de betalingsregeling gaat 1 maand na de aanvraag in. U betaalt de termijnen via Mijn CBR.

Voorbeeld: u vraagt op 1 oktober de betalingsregeling aan. U moet dan de eerste termijn op 1 november betaald hebben. U betaalt de termijnen via Mijn CBR.

Heeft u geen DigiD? Of lukt het niet om een betalingsregeling aan te vragen via Mijn CBR? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Wat gebeurt er als ik te laat betaal?
Als u de opleggingskosten of uitvoeringskosten niet op tijd betaalt, wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. Daarnaast worden de opleggingskosten dan geïncasseerd door een incassobureau. Voor vragen over een lopende incassoprocedure kunt u terecht bij Intrum. Contactgegevens vindt u in de incassobrief of op de website van Intrum.

Daarom is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met ons opneemt als u de kosten niet kunt betalen. Doe dit in ieder geval voor de uiterste datum waarop u betaald moet hebben. Dat is 5 weken na de datum die op uw brief met de rekening staat.

Goed om te weten
 • U kunt pas deelnemen aan het onderzoek als u de opleggingskosten én de uitvoeringskosten heeft betaald.
 • Als uw rijbewijs geschorst is, mag u in ieder geval niet rijden tot de uitslag van het onderzoek. Als u later betaalt, kunt u dus langer niet rijden.
 • De kosten voor het huren van een lesvoertuig zit niet bij de kosten die u aan het CBR betaalt. Deze betaalt u dus nog rechtstreeks aan de opleider.

feedback