Wat moet ik doen als ik de kosten voor de korte cursus gedrag en verkeer (LEMG) niet kan betalen?

Als u de kosten voor de korte cursus gedrag en verkeer (LEMG) niet kunt betalen, kunt u kiezen uit onderstaande mogelijkheden:

Ik wil het hele bedrag later betalen
U kunt uitstel van betaling aanvragen. Dan betaalt u het hele bedrag in 1 keer, maar spreken we samen met u een latere datum af wanneer u uiterlijk moet betalen. Dit kan voor de opleggingskosten én voor de uitvoeringskosten. Neem hiervoor contact met onze Klantenservice op.

Ik wil het bedrag in gedeeltes betalen
U kunt een betalingsregeling aanvragen. Dan betaalt u niet alles in 1 keer, maar een aantal keer in kleinere bedragen. Dit kan alleen voor de uitvoeringskosten, niet voor de opleggingskosten.

Hoe vraag ik de betalingsregeling aan?
U vraagt de betalingsregeling zelf aan via Mijn CBR. U heeft 3 weken om de betalingsregeling aan te vragen nadat wij u de factuur gestuurd hebben. Neem onderstaande stappen:

  1. Log in op Mijn CBR.
  2. Klik op de oranje knop Factuur van de uitvoeringskosten.
  3. Klik op Betalingsregeling.
  4. Kies in hoeveel termijnen u wilt betalen.
  5. Klik op Bevestig betaling in termijnen.

De verwerking van de aanvraag kan enkele minuten duren. De eerste termijn van de betalingsregeling gaat 1 maand na de aanvraag in. U betaalt de termijnen via Mijn CBR.

Voorbeeld: U vraagt op 1 oktober de betalingsregeling aan. U moet dan de eerste termijn op 1 november betaald hebben.

Heeft u geen DigiD? Of lukt het niet om een betalingsregeling aan te vragen via Mijn CBR? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Wat zijn opleggingskosten en uitvoeringskosten?
De kosten van de korte cursus gedrag en verkeer bestaan uit 2 delen:

  • De opleggingskosten (€ 433,00 in 2023) zijn de kosten die wij maken nog voordat de cursus begint.
  • De uitvoeringskosten (€ 410,00 in 2023) zijn de kosten van de cursus zelf.


Wat gebeurt er als ik te laat betaal?
Als u de opleggingskosten of uitvoeringskosten niet op tijd betaalt, wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. Ook schakelen we een incassobureau in voor de opleggingskosten Zij zorgen ervoor dat u het openstaande bedrag betaalt. Voor vragen over een lopende incassoprocedure kunt u terecht bij Intrum. Contactgegevens vindt u in de incassobrief of op de website van Intrum.

Daarom is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met ons opneemt als u de kosten niet kunt betalen. Doe dit in ieder geval vóór de uiterste datum waarop u betaald moet hebben. Dat is 5 weken na de datum die op uw brief met de rekening staat.

Goed om te weten
U kunt pas deelnemen aan de cursus als u de opleggingskosten én de uitvoeringskosten heeft betaald.

feedback