Wat kan ik doen als het machtigen van mijn opleider voor het praktijkexamen niet lukt via Mijn CBR?

Wat heb ik nodig om mijn rijschool te machtigen?
Lukt het machtigen van je opleider niet via Mijn CBR? Dat kan verschillende redenen hebben.  

Gebruik je de juiste webbrowser? 
Wij adviseren om 1 van de volgende webbrowsers te gebruiken bij het openen van Mijn CBR: Apple Safari, Google Chrome, Samsung Internet, Microsoft Edge of Mozilla Firefox. Doe de check om te controleren welke webbrowser je gebruikt. Verder heb je DigiD met sms-controle of de DigiD-app nodig om je opleider te machtigen op Mijn CBR.

Ben je oud genoeg voor het praktijkexamen dat je wil doen?  

Het machtigen van je opleider kan vanaf 1 jaar voor je de minimale leeftijd hebt die je moet hebben om het praktijkexamen te doen. Het verschilt dus per voertuig wanneer je jouw opleider kan machtigen:  

  • Bomfiets/snorfiets/brommobiel (AM) vanaf 15 jaar 
  • Personenauto (B) vanaf 16 jaar  
  • Personenauto met aanhanger (BE) vanaf 17 jaar 
  • Motor (A1, A2, A) de leeftijd die je moet hebben om examen te mogen doen verschilt per categorie. Je vindt dit terug in onze toelatingseisen.


Is er al een examenaanvraag? 
Staat de examencategorie er niet tussen bij je rijopleider machtigen op Mijn CBR? Mogelijk heb je eerder een andere opleider gemachtigd voor deze categorie en is er al een examenaanvraag.  

Is er nog geen examendatum gereserveerd?  
Als de opleider nog geen examen of toets voor je heeft gereserveerd, dan kun je de machtiging intrekken. Dat doe je zo: 

  1. Log in via Mijn CBR
  2. Ga naar Mijn Dossier.
  3. Klik onder Machtigingen bij Actieve machtiging op de knop Machtiging intrekken
  4. De aanvraag wordt dan automatisch verwijderd. Daarna kan je je nieuwe opleider machtigen.  


Is er al een examendatum gereserveerd? 
Heeft je oude rijopleider al een examen gereserveerd? En is je examen over meer dan 2 weken? Dan kan je examen niet doorgaan. Kijk op onze website hoe je jouw examen annuleert. 

Staat je examen binnen nu en 2 weken gepland? Dan kan het CBR hier niets aan veranderen en je examen gaat dan gewoon door. Kom je niet naar het examen? Dan krijg je je geld niet terug. De nieuwe opleider moet wachten met het aanvragen van je examen tot de gereserveerde datum voorbij is. De nieuwe opleider kan namelijk geen examen reserveren als de aanvraag nog op de naam van de oude opleider staat. 

Hoe kan ik machtigen als het via Mijn CBR niet lukt? 
Als het machtigen van je rijopleider niet lukt via Mijn CBR, kan je jouw opleider schriftelijk machtigen met het formulier Machtiging rijschool door kandidaat voor praktijkexamen B, BE, A en AM. Bij dit formulier moet je een kopie van je geldige identiteitsbewijs meesturen. De machtiging is binnen 1 week verwerkt.  

feedback