Wat is ZorgDomein en waar vind ik mijn ZD-code?

Met ZorgDomein kan uw arts of specialist de rapporten voor uw rijbewijskeuring digitaal naar ons opsturen. Hiervoor krijgt u een unieke ZD-code. Deze vindt u in de verwijsbrief. De code zorgt ervoor dat we direct uw rapport van de arts kunnen koppelen aan uw dossier bij het CBR. Zo weet u snel of u veilig de weg op kunt.

Hoe gaat een rijbewijskeuring via ZorgDomein?

1. Maak een afspraak met een arts of specialist die met ZorgDomein werkt

Als u een geschikte arts bij u in de buurt kiest, is de kans groot dat deze arts ZorgDomein gebruikt. Bijna alle artsen gebruiken het. Er bestaat geen overzicht van alle artsen die met ZorgDomein werken. Wilt u het zeker weten? Bel dan voor de afspraak de arts om dit te vragen.

Bent u verwezen naar een specialist? Kies dan een specialist uit onze Specialistenzoeker. Deze maken allemaal gebruik van ZorgDomein.

2. Neem uw ZD-code mee naar uw afspraak

De arts of specialist heeft uw ZD-code(s) nodig om uw gegevens op te zoeken en uw rapporten naar het CBR te sturen. U vindt uw ZD-code(s) in uw verwijsbrief. Als u meerdere verwijzingen heeft gekregen, heeft elke verwijzing een eigen ZD-code.

Deze brief kunt u altijd terugzien in  Mijn CBR. Volg de onderstaande stappen:

  1. Log in op Mijn CBR met DigiD.
  2. Klik op Gezondheidsverklaring(en) rijbewijs.
  3. Onder Documenten over deze Gezondheidsverklaring vindt u uw verwijsbrief. Dit bestand heet: ‘Verwijsbrief naar keuringsarts/verzoek aanvullende informatie keuringsarts.’ Klik hierop om de brief te openen.
  4. In deze brief staat uw ZD-code. Neem de verwijsbrief mee naar uw arts.  

3. Wacht op reactie van het CBR

Uw arts of specialist stuurt uw rapporten via ZorgDomein naar ons op. Daarvan krijgt u automatisch een kopie in Lopende zaken op Mijn CBR. Daarna gaan wij aan de slag met de beoordeling. U krijgt onze reactie binnen 4 weken nadat alle rapporten bij ons binnen zijn.

  • Als u een papieren Gezondheidsverklaring heeft opgestuurd, of als u uw correspondentievoorkeur op ‘op papier’ heeft gezet in Mijn CBR, dan krijgt u onze reactie per post. U ziet deze brief ook terug in Mijn CBR.
  • Als uw correspondentievoorkeur op ‘digitaal’ staat, krijgt u onze reactie alleen in Mijn CBR. U krijgt een e-mail als het bericht in Mijn CBR voor u klaar staat.

Wat doe ik als mijn ZD-code niet meer werkt?

Als u te lang wacht met het maken van een afspraak, of als u een verwijzing gemist heeft, verloopt uw ZD-code. U heeft na de verwijzing in totaal 16 weken de tijd om de informatie van de arts of specialist aan te leveren. U krijgt na de eerste 8 weken een herinneringsbrief.

Wilt u daarna alsnog een beoordeling van uw rijgeschiktheid? Dan moet u opnieuw een Gezondheidsverklaring aanvragen.

Kan mijn rijbewijskeuring ook zonder ZorgDomein?

Alle medisch specialisten waar het CBR mee samenwerkt gebruiken ZorgDomein. De meeste keuringsartsen ook. Heeft u te maken met een keuringsarts die geen ZorgDomein gebruikt, dan kan die de keuringsformulieren downloaden van onze website en ze per post naar ons opsturen. U mag dat ook zelf doen. Hou er rekening mee dat het verwerken van papieren formulieren meer tijd kost. En dat er geen digitale kopie van het formulier in Mijn CBR komt te staan.

Meer informatie

Hoe lang duurt het voordat de uitslag van de medische keuring bekend is?