Wat is Roze Pasje Ander Jasje?

Roze Pasje Ander Jasje is een onderzoek naar het verbeteren van de rijvaardigheid van beginnende jonge bestuurders. Voor jonge bestuurders die nog niet zo lang hun rijbewijs hebben, is de kans op een verkeersongeluk hoger. Dit komt vooral doordat ze nog niet veel rijervaring hebben.

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt het CBR samen met adviesbureau Goudappel of en welke aanpassingen in het rijexamen kunnen helpen om beginnende bestuurders veiliger de weg op te laten gaan. Vanaf november 2021 kan je je via je rijschool voor het onderzoek opgeven.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Voor het onderzoek zijn 3 versies van het rijexamentraject ontwikkeld:

  1. Stappen: Als je ongeveer 1/3e van je rijlessen gehad hebt, doe je een rijproef. De examinator toetst dan je voertuigbeheersing en rijvaardigheid in eenvoudige verkeerssituaties. Je krijgt gerichte feedback, waarmee je jezelf kunt verbeteren. De rijproef helpt je om jouw inzicht in het verkeer beter te ontwikkelen.
  2. Samen: Je volgt het bestaande examentraject, maar nadat je jouw examen hebt gehaald, rijd je 4-6 maanden met een begeleider. Zo doe je in veilige omstandigheden meer rijervaring op. Als je daarna alleen de weg op gaat, is de op een verkeersongeval naar verwachting kleiner.
  3. Standaard: Je volgt het bestaande examentraject.

We zoeken zo’n 700 deelnemers voor elke versie. Als je meedoet aan het onderzoek, hou je na het halen van je examen 4-6 maanden je ervaringen met rijden bij via vragenlijsten. Na deze periode doe je een feedbackrit bij het CBR en laat je de examinator zien wat je kan. Deze rit heeft geen invloed op je rijbewijs, want je bent dan al geslaagd. Wel krijg je nuttige feedback die je kan gebruiken om jouw rijvaardigheden nog beter te maken.

De examinator vult na de rijproef (in de versie ‘Stappen’), het praktijkexamen en de feedbackrit een beoordelingslijst over je in. Zo onderzoeken we welke versie de rijvaardigheid van kandidaten verbetert. Het onderzoek wordt uitgevoerd door adviesbureau Goudappel.


feedback