Wat is een theorie-examen extra tijd?

Bij het theorie-examen extra tijd krijg je 15 minuten langer om de vragen te beantwoorden. In totaal duurt je examen daarmee 45 minuten. De extra tijd krijg je bij de onderdelen Kennis en Inzicht. Bij het onderdeel Gevaarherkenning krijg je geen extra tijd. Het theorie-examen extra tijd is handig als je wat meer leestijd kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als je dyslexie hebt.

Als je examen doet voor de auto, bromfiets of motor, kan je bij dit examen de vragen voor laten lezen door een computerstem. Voor je examen krijg je bij de balie oortjes van een CBR-medewerker. Op onze website lees je hoe je ze gebruikt. Deze uitleg zie je ook op je scherm voordat je examen begint. Je kunt alleen gebruikmaken van geluid bij de onderdelen Kennis en Inzicht. Bij het onderdeel Gevaarherkenning is geen geluid. Bij dit onderdeel is elke vraag hetzelfde en heel kort: ‘Wat moet je doen? Remmen, gas los of niets.’

Je kunt de vragen niet voor laten lezen bij het examen recreatievaart.

Kan ik de toeslag terugvragen?
Voor het theorie-examen betaal je een toeslag. Als je een dyslexieverklaring hebt kan je de toeslag voor het theorie-examen extra tijd terugvragen. Dat doe je via Mijn CBR.

Kan ik het theorie-examen extra tijd in het Engels doen?
Het theorie-examen extra tijd voor de auto kan je in het Engels doen. Gaat het om een theorie-examen extra tijd voor een andere categorie dan de auto? Vraag dan een theorie-examen met tolk aan.