Wat is een begeleiderspas?

Een begeleiderspas is een pas die je tot je achttiende samen met je rijbewijs bij je moet hebben als je autorijdt. Op deze pas staan de namen van je coaches.


Hoe vraag ik mijn begeleiderspas aan?
Voordat je de begeleiderspas aanvraagt moet je coach zich eerst aanmelden. Daarna vraagt je de begeleiderspas aan via de RDW. Dit kan vanaf 16,5 jaar. Zodra alles gecontroleerd en goedgekeurd is, stuurt de RDW de pas per post naar je toe. Ben je geslaagd voor je praktijkexamen? Dan vraag je het rijbewijs aan bij de gemeente. Alleen met zowel je rijbewijs als je begeleiderspas mag je daarna samen met je coach autorijden.

Mag ik met mijn begeleiderspas in het buitenland rijden?
Nee, het rijbewijs dat je als 17-jarige in Nederland haalt is niet geldig in het buitenland. Ook niet samen met je begeleiderspas. In de Europese wetgeving is afgesproken dat je vanaf 18 jaar een rijbewijs mag halen. Ieder land mag los van elkaar eerder rijbewijzen afgeven. Dit rijbewijs is dan alleen in eigen land geldig. Met het rijbewijs dat je op je zeventiende hebt gehaald, mag je daarom pas vanaf 18 jaar ook buiten Nederland rijden.

Meer informatie

Begeleid rijden 2todrive

feedback