Wat is de wachttijd voor het praktijkexamen auto?

De gevolgen van corona op de maatschappij zijn enorm. Door de lockdowns moeten we ruim 600.000 theorie- en praktijkexamens inhalen. Dat komt bovenop de 1,5 miljoen examens die we jaarlijks afnemen. Daardoor zijn onze wachttijden op dit moment langer dan normaal.

Theorie-examen
In Mijn CBR kun je per examenlocatie zien wanneer je theorie-examen kunt doen. We raden je aan om regelmatig te kijken want er komen regelmatig nieuwe examenplekken bij. Door corona moeten er veel theorie-examens worden ingehaald. Daarom kunnen de wachttijden langer zijn dan we willen. We zijn daarom extra open op zaterdag en in de avonden. De gemiddelde wachttijd per examenlocatie zie je terug op onze website. Heb je jouw examen al gereserveerd en wil je eerder op examen? Dan kan je jouw reservering vervroegen als er een plek vrij komt. Houd hiervoor Mijn CBR in de gaten. Je kunt je examen 5 keer verzetten.

Heb je het theorie-examen via je opleider gereserveerd? Neem dan contact op met je rijopleider om te vragen wanneer jij examen kunt doen.

Praktijkexamen

Sinds maart mogen we weer praktijkexamens afnemen. De wachttijd schommelt en kan oplopen tot 20 weken. Eind 2021 zal het naar verwachting 11 tot 15 weken zijn. We streven ernaar dat de wachttijd voor een praktijkexamen eind 2022 weer binnen de afspraak van 7 weken is. Dit hangt af van veranderingen in de marktvraag en de snelheid waarmee rijopleiders lessen.

Onze reserveringstermijnen voor de auto (categorie B) zijn terug te vinden op onze website.

Wat doet het CBR om de wachttijd te verkorten?
Het CBR neemt maatregelen om de wachttijden te verkorten. Jongeren en opleiders hebben hierover met ons meegedacht. De genomen maatregelen zijn in 5 categorieën verdeeld:

 1. Meer examinatoren: We werven 20% meer nieuwe examinatoren en we vragen gepensioneerde examinatoren om langer te blijven. Zo kunnen we meer examens afnemen.
 2. Opleiding en kwaliteitsborging: We zorgen voor versnelde en efficiëntere opleidingen, waardoor we onze nieuwe examinatoren eerder in kunnen zetten.
 3. Extra examens afnemen: Onze examinatoren werken langer door en we gaan vaker open. We vragen examinatoren bijvoorbeeld om examens af te nemen op feestdagen.
 4. Hoger slagingspercentage: Op dit moment heeft meer dan de helft van alle examenkandidaten minstens 2 pogingen nodig om te slagen voor het praktijkexamen. We vragen rijscholen om hun leerlingen alleen examen te laten doen als ze goed zijn voorbereid. Het CBR heeft de rijscholen opgeroepen om voor eind mei een slagingspercentage van minstens 54% te realiseren. Dat is 4 procent meer dan het slagingspercentage in het afgelopen jaar. Ook hebben we gevraagd om een plan waardoor het slagingspercentage aan het einde van het jaar stijgt naar 60%. Als dat lukt, scheelt het 80.000 herexamens per jaar.
 5. Werken de bovenstaande maatregelen niet genoeg? Dan bekijken we de mogelijkheden om tijdelijk bepaalde examens niet aan te bieden. Zo houden we meer ruimte over om de achterstand in te halen. Het is duidelijk dat niemand deze maatregelen wil. Maar ook niemand wil wachttijden van 15 tot 20 weken. Daarom zijn we eerst aan de slag gegaan met de andere maatregelen.
  • Op dit moment zijn de wachttijden voor de examens en de slagingspercentages goed genoeg. De extra maatregelen zijn daarom nu niet nodig. We blijven de situatie goed in de gaten houden. Als er wel extra maatregelen nodig zijn, nemen we niet al deze maatregelen tegelijk. We kijken per maatregel of deze voldoende resultaat heeft, of dat we de volgende maatregel ook moeten invoeren. De extra maatregelen zijn:

   1. Tijdelijk geen tussentijdse toetsen.

   2. Tijdelijk geen faalangstexamens.

   3. Tijdelijk de examenleeftijd verhogen van 17 naar 18 jaar.

Lees meer over deze maatregelen op onze site.

Tips voor je examen
Bereid je goed voor en maak een goede planning met je rijschool. Zo verhoog je jouw kans om in 1 keer te slagen. Bekijk ook onze rijbewijstips.

Meer informatie

feedback