Wat is de wachttijd voor het praktijkexamen?

De gemiddelde wachttijden voor het praktijkexamen vind je op onze website. De wachttijd schommelt en kan oplopen tot 20 weken. We werken hard om de gemiddelde wachttijd voor een praktijkexamen in 2023 weer binnen de afgesproken 7 weken te krijgen. Dit hangt af van de ontwikkeling van het aantal examenkandidaten en de werving van nieuwe examinatoren.

Wachttijd praktijkexamen auto
De wachttijd voor een praktijkexamen voor de auto verschilt per plaats en per moment. De gemiddelde wachttijd in de afgelopen week vind je op onze site. Helaas kan de wachttijd elk moment anders zijn door nieuwe reserveringen en examens die worden verplaatst. Vraag daarom je opleider wanneer jij precies kunt afrijden.

Onze tip: overleg met je opleider of je ook in een andere plaats examen kunt doen. Misschien zijn daar eerder plekken vrij.

Waarom duurt het langer voordat ik examen kan doen?
Door corona zijn veel examens uitgesteld. Al die examens moeten alsnog plaatsvinden, terwijl er tegelijk ook elke maand weer nieuwe examenkandidaten bijkomen. Daardoor zijn onze wachttijden opgelopen. Om de wachttijden te verkorten doen we de volgende dingen:

  1. We blijven nieuwe examinatoren aannemen.
  2. We vragen gepensioneerde examinatoren om langer te blijven.
  3. We vragen examinatoren om over te werken.
  4. We vragen je opleider en jou om je goed voor te bereiden op het examen. Hoe hoger het slagingspercentage, hoe minder herexamens.


Meer informatie
Wanneer mag ik herexamen doen?