Wat is de tussentijdse toets auto (B)?

Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je doet dezelfde dingen. Zo wen je alvast aan de examensituatie. Ook  krijg je tips van een CBR-examinator. 
Tijdens je toets doe je ook bijzondere verrichtingen. Doe je dat goed? Dan krijg je een vrijstelling. Dat betekent dat je dit bij je examen niet meer hoeft te doen.   

Hoe lang is de vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen geldig? 

De vrijstelling blijft geldig tot je eerstvolgende afgenomen rijexamen. Hier zit geen einddatum aan.  
Doe je meerdere tussentijdse toetsen voor je rijexamen? Dan geldt alleen de uitslag van de laatste toets. Behaal je de bijzondere verrichtingen wel bij een eerdere toets, maar niet bij de laatste, dan heb je geen vrijstelling voor het rijexamen.

Vrijstelling behaald met een automaat
Behaal je de bijzondere verrichtingen in een auto met automatisch schakelsysteem (automaat)? Dan geldt de vrijstelling alleen als je tijdens het rijexamen ook met een automaat rijdt. Rijd je af met een handgeschakelde auto? Dan moet je de bijzondere verrichtingen alsnog uitvoeren.
Andersom is dit niet zo. Als je de bijzondere verrichtingen behaalt met een handgeschakelde auto, behoud je deze vrijstelling. Deze blijft ook geldig als je het rijexamen in een automaat doet. 

Wanneer kan ik een tussentijdse toets doen? 
Een tussentijdse toets mag je aanvragen voor een rijexamen voor de personenauto, motor (verkeersdeelneming) en auto met aanhangwagen. Ook kun je voor een nader onderzoek rijvaardigheid een tussentijdse toets aanvragen. Voor een tussentijdse toets auto moet je minimaal 16,5 jaar zijn én geslaagd zijn voor je theorie-examen. 

Wat moet ik meenemen naar de tussentijdse toets?
 
Voor de tussentijdse toets voor de auto moet je onderstaande dingen meenemen: 

 • De uitnodiging.
 • Je geldige identiteitsbewijs. Zonder identiteitsbewijs kun je geen examen doen. 
 • Het ingevulde formulier ‘Zelfreflectie’. Dit formulier kun je downloaden op onze website, of vraag ernaar bij je rijschool.
 • Ben je niet geslaagd voor het theorie-examen? Dan kan je alleen de tussentijdse toets doen als je een van de onderstaande documenten hebt:
  • geldig militair theoriecertificaat
  • geldig Nederlands rijbewijs B automaat code 78
  • rijbewijs B waarvan de geldigheidsduur is verstreken 
  • geldig EU-, EER- of Zwitsers rijbewijs B automaat code 78


Meer informatie: 

Tussentijdse toets personenauto
Tussentijdse toets auto met aanhanger
Tussentijdse toets motor (verkeersdeelneming)

feedback