Wat is de korte cursus alcohol en verkeer (LEMA)?

De korte cursus over alcohol en verkeer (LEMA) is een maatregel van het CBR. Wij kunnen beslissen dat u deze cursus moet doen, nadat u door de politie bent aangehouden omdat u aan het rijden was onder de invloed van alcohol. Dit is door de politie aangetoond met een blaastest. Het doel van de cursus is dat u niet meer gaat rijden onder invloed. En dat u zo snel mogelijk weer veilig de weg op gaat.

Hoelang duurt de cursus?
De cursus bestaat uit 2 ochtenden of 2 middagen. Het tweede dagdeel is een week na het eerste dagdeel. In de tussentijd gaan de deelnemers thuis aan de slag met de informatie uit het eerste deel.

Op welke dagen is de cursus?
De cursus kan op maandag tot en met vrijdag zijn. Soms is het ook mogelijk op een zaterdag of op een feestdag. Dit kan niet op alle locaties.

Wat zijn de tijden van de cursus?
De cursus in de ochtend begint om 09.00 uur en eindigt rond 13.00 uur. De cursus in de middag begint om 14.00 uur en eindigt rond 18.00 uur. U kunt de tijd kiezen als u de cursus zelf inplant, anders hoort u per brief of u de cursus in de ochtend of in de middag doet.

Waar is de cursus?
U volgt de cursus bij de CBR-examenlocaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Zwolle of Assen. In sommige gevallen is de cursus in Zeist.

Wie voert de cursus uit?
De korte cursus over alcohol en verkeer wordt uitgevoerd door een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in trainingen over de effecten van alcohol en drugs op uw gedrag in het verkeer.

Mag ik blijven rijden tijdens de cursus?
Tijdens de cursus mag u blijven rijden, als uw rijbewijs niet geschorst of ongeldig verklaard door het CBR? Behalve als u een maatregel van het openbaar ministerie heeft gekregen of als u uw rijbewijs niet in uw bezit heeft.

Vervolg
Binnen 5 werkdagen nadat u de cursus hebt afgerond, krijgt u bericht van ons over het vervolg.

  • Heeft u de cursus goed afgerond? Dan leest u op onze website wat u moet doen.
  • Heeft u niet meegewerkt aan de cursus of niet goed afgerond? Dan leest u op onze website wat u moet doen.


Goed om te weten

  • Zorg ervoor dat u op tijd aanwezig bent voor de cursus. Bent u te laat? Dan kan de trainer u de toegang tot de cursus weigeren.
  • Drink geen alcohol. Nuchter op de cursus komen lijkt logisch en makkelijk, maar let erop dat alcohol langer in uw bloed zit dan u denkt. Alcohol van de vorige avond kan nog aanwezig zijn. Merkt de trainer een alcohollucht op? Dan kan hij u de toegang tot de cursus weigeren.
  • Neem een geldig identiteitsbewijs mee naar de cursus. De trainer controleert aan het begin van de bijeenkomst uw identiteit. Als u zich niet kan identificeren, kan de trainer u de toegang tot de cursus weigeren.

Mocht u niet deelnemen aan de cursus door bovenstaande redenen? Dan verklaart het CBR uw rijbewijs ongeldig.

Meer informatie
Hoe maak ik een afspraak voor de korte cursus over alcohol en verkeer (LEMA)?
Meer informatie over de korte cursus over alcohol en verkeer (LEMA)

feedback