Wat is de cursus alcohol en verkeer?

De cursus over alcohol en verkeer (EMA) is een maatregel van het CBR en is zwaarder dan de korte cursus over alcohol en verkeer (LEMA). Het doel van de cursus is herhaling van alcoholgebruik in het verkeer in de toekomst te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat rijden onder invloed voor veel cursisten een gewoonte is. Een meerdaagse cursus helpt de cursisten om deze gewoonte te stoppen.

Wij kunnen beslissen dat u deze cursus moet doen, nadat u door de politie bent aangehouden met te veel alcohol op. Dit is door de politie aangetoond met een blaastest.

We verwachten een actieve deelname van de cursisten. U gaat aan de slag met opdrachten en u krijgt onder andere een huiswerkopdracht.

Hoelang duurt de cursus?
De cursus is verspreid over 7 weken. De cursus bestaat uit 1 hele cursusdag van 9.00 tot 16.30 uur. Dan zijn er nog 2 bijeenkomsten, elk van 4 uur. U sluit de cursus af met een persoonlijk nagesprek van 1 uur.

Op welke dagen is de cursus?
De cursus kan plaatsvinden op maandag tot en met vrijdag. Tijdelijk kan het ook in het weekend of op feestdagen. Dit komt doordat veel cursussen ingehaald worden, omdat ze niet door konden gaan door de coronamaatregelen.

Waar is de cursus?
U volgt de cursus bij de CBR-examenlocaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven of Zwolle. In sommige gevallen is de cursus in Zeist. Geef bij het inplannen aan op welke locatie u de cursus graag wilt volgen.

Wie voert de cursus uit?
De cursus over alcohol en verkeer wordt uitgevoerd door een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in trainingen over de gevolgen van alcohol en drugs op uw gedrag in het verkeer.

Mag ik blijven rijden tijdens de cursus?
Tijdens de cursus mag u blijven rijden, als uw rijbewijs niet geschorst of ongeldig verklaard door het CBR. U mag niet rijden als u een maatregel van het openbaar ministerie heeft gekregen of als u uw rijbewijs niet in uw bezit heeft.

Vervolg
Heeft u de cursus goed afgerond? Lees dan op onze website wat u moet doen.
Heeft u niet meegewerkt aan de cursus of heeft u de cursus niet goed afgerond? Dan leest u op onze website wat u moet doen.

Goed om te weten

  • Zorg ervoor dat u op tijd aanwezig bent voor de cursus. Bent u te laat? Dan kan de trainer u de toegang tot de cursus weigeren.
  • Drink geen alcohol. Nuchter op de cursus komen lijkt logisch en makkelijk, maar let erop dat alcohol langer in uw bloed zit dan u denkt. Alcohol van de vorige avond kan nog aanwezig zijn. Merkt de trainer een alcohollucht op? Dan kan hij u de toegang tot de cursus weigeren.
  • Neem een geldig identiteitsbewijs mee naar de cursus. De trainer controleert aan het begin van de bijeenkomst uw identiteit. Als u zich niet kan identificeren, kan de trainer u de toegang tot de cursus weigeren.

Mocht u niet deelnemen aan de cursus door bovenstaande redenen? Dan verklaart het CBR uw rijbewijs ongeldig.

Meer informatie
Op onze website vindt u meer informatie over de cursus alcohol en verkeer.


feedback