Wat doe ik als ik een rijtest moet doen?

Als u bericht krijgt dat u een rijtest moet doen, staat in het bericht hoe u de rijtest kan reserveren. Ook staat hierin of u de rijtest in uw eigen auto kan doen of met een lesauto moet rijden.

Wanneer reserveer ik mijn rijtest?

  • Verlengt u uw rijbewijs? Dan kunt u uw rijtest reserveren zodra u onze oproep heeft gekregen.
  • Doet u examen? Dan moet u al redelijk zelfstandig kunnen rijden wanneer u de rijtest doet. Als u een rijtest zien of denken doet, adviseren we dat u de rijtest doet na ongeveer 20 uur rijles. Als u een rijtest doen doet, kunt u de rijtest al wat eerder doen. Na ongeveer 5 à 10 lessen.

Kan ik kiezen of ik de rijtest in een automaat of handgeschakelde auto doe?
Ja, dat kan allebei. Bedenk vooraf of u de rijtest in een automaat of handgeschakelde auto wilt doen. Als we na de rijtest beoordelen dat u geschikt bent, heeft dit gevolgen voor het voertuig waar u in mag rijden.

  • Doet u de rijtest in een automaat? Dan mag u niet meer in een handgeschakelde auto rijden. De deskundige kan niet beoordelen of u de extra taken in een handgeschakelde auto kan uitvoeren. Hij keurt alleen of u geschikt bent om te rijden in een automaat.
  • Doet u de rijtest in een handgeschakelde auto? Dan mag u wel in een automaat rijden.

Waarom moet ik een rijtest doen?
Als u een Gezondheidsverklaring indient, beoordeelt het CBR uw medische situatie. Soms heeft uw medische situatie invloed op hoe geschikt u bent om te rijden. In uw geval is het nodig om te beoordelen of uw gezondheid invloed heeft op het besturen van een voertuig. En of u dit veilig en verantwoord doet. Dit kan alleen in de praktijk. In het bericht dat u gekregen heeft, leest u wat precies de reden is waarom u een rijtest moet doen.

Meer informatie
Wat is een rijtest?
Voorwaarden rijtest

feedback