Wat betekent inzagerecht en blokkeringsrecht?

Moet u naar een specialist voor uw rijbewijskeuring? Of moet u meewerken aan een verplicht onderzoek medisch, -alcohol of –drugs? Tijdens het onderzoek maakt de specialist een onderzoeksrapport over u. U heeft daarbij inzage-, correctie- en blokkeringsrecht. Tijdens het onderzoek geeft uw specialist informatie over het inzage-, correctie- en blokkeringsrecht.

Inzage- en correctierecht
U heeft het recht om het onderzoeksrapport in te zien. Ook kunt u foute informatie laten aanpassen. U kunt alleen feitelijke fouten aanpassen en niet de meningen of conclusies van de specialist. Een feitelijke fout is bijvoorbeeld dat u gestopt bent met het misbruiken van alcohol op 1 januari maar dat in het rapport staat op 1 april.

Blokkeringsrecht
Wilt u niet dat het rapport naar het CBR wordt gestuurd? Dan maakt u gebruik van het blokkeringsrecht. Zonder onderzoeksrapport kan het CBR niet beoordelen of u geschikt bent om te rijden. Wij verklaren dan uw rijbewijs ongeldig.

Hoe krijg ik weer een geldig rijbewijs?
Is uw rijbewijs ongeldig verklaard omdat u uw blokkeringsrecht gebruikt heeft? Hoe u weer een geldig rijbewijs krijgt, ligt aan de reden waarom u naar een specialist moest:

 • Ik had een Gezondheidsverklaring ingestuurd
  Is uw rijbewijs ongeldig verklaard in de Gezondheidsverklaringsprocedure? Dan kunt u 2 dingen doen:
  1. U stuurt binnen 4 weken na ons besluit een verzoek om herkeuring naar het CBR. U wordt nogmaals verwezen naar een specialist voor een onderzoek. De kosten betaald u zelf.
  2. Pas 1 jaar na het onderzoek mag u weer laten beoordelen of u geschikt bent om te rijden. Dit doet u door een Gezondheidsverklaring in te dienen. U wordt daarna voor onderzoek weer naar een specialist gestuurd.

 • Ik moest een verplicht onderzoek medisch, -alcohol of –drugs doen
  Is uw rijbewijs ongeldig verklaard in de mededelingenprocedure? Dan kunt u, binnen 3 jaar nadat uw rijbewijs ongeldig is verklaard, alsnog meewerken aan het onderzoek. Neem hiervoor contact met ons op.

  Werkt u alsnog niet mee aan het onderzoek? Dan kunt u 3 jaar na de ongeldigverklaring van uw rijbewijs een Gezondheidsverklaring indienen om weer een geldig rijbewijs te krijgen.

feedback