Wat betekent de uitslag van het onderzoek rijvaardigheid?

U ontvangt binnen 4 weken na het onderzoek rijvaardigheid de uitslag. Er zijn 2 uitslagen mogelijk:

 1. U mag weer rijden
  Als u uw rijbewijs heeft, mag u in de meeste gevallen meteen weer rijden. Hebben wij uw rijbewijs? Binnen 7 werkdagen nadat u de uitslag van uw onderzoek heeft gekregen, krijgt u uw rijbewijs terug.

  Wanneer mag ik nog niet rijden?
  U mag niet rijden als er vanuit het strafrecht maatregelen op uw rijbewijs staan. Dit is bijvoorbeeld een rijontzegging vanuit het Openbaar Ministerie. Neem voor meer informatie contact op met de organisatie waar de maatregel open staat.

  Moet ik nog een cursus volgen?
  In sommige gevallen moet u nog een cursus over gedrag en verkeer volgen. Dit geldt als u een onderzoek rijvaardigheid moest doen omdat u een beginnend bestuurder bent en in de afgelopen 5 jaar 2 keer verkeersregels heeft gebroken waarvoor u onherroepelijk bent veroordeeld. Tijdens de cursus leert u op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer. Als u niet aan de cursus meewerkt, wordt uw rijbewijs alsnog ongeldig verklaard.

 2. U mag niet meer rijden en uw rijbewijs wordt ongeldig
  U mag niet meer rijden en u krijgt uw rijbewijs niet terug omdat het ongeldig wordt. Heeft u uw rijbewijs nog in uw bezit? Dan staat in uw besluitbrief hoe u uw rijbewijs opstuurt naar ons.


Hoe krijg ik weer een geldig rijbewijs?
Om weer een rijbewijs te krijgen moet u opnieuw theorie- en praktijkexamen doen.

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de uitslag?
Als u het niet eens bent met de uitslag van uw onderzoek rijvaardigheid kunt u binnen 2 weken een tweede onderzoek aanvragen of bezwaar maken.

Meer informatie
Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de uitslag van mijn onderzoek rijvaardigheid?
Mijn rijbewijs is ongeldig verklaard naar aanleiding van het onderzoek rijvaardigheid. Hoe krijg ik weer een geldig rijbewijs?