Wat betekent de uitslag van het onderzoek alcohol of drugs?

Er zijn 3 uitslagen mogelijk vanuit het onderzoek alcohol of drugs. In uw besluitbrief staat wat voor u geldt.

1. Ik krijg mijn rijbewijs terug
Er zijn 2 uitslagen mogelijk nadat u bericht heeft gekregen dat u uw rijbewijs terugkrijgt. Wat voor u geldt, staat in uw besluitbrief.

  • U moet een cursus over alcohol en verkeer of drugs en verkeer volgen. Het doel van de cursus om herhaling van het alcohol- of drugsgebruik in het verkeer in de toekomst te voorkomen. Werkt u niet mee aan de cursus? Dan wordt uw rijbewijs alsnog ongeldig verklaard.

óf

  • U hoeft geen cursus te volgen.

Wanneer mag ik weer rijden?
U mag weer rijden als u uw rijbewijs heeft. Ook als u nog een cursus moet doen. Hebben wij uw rijbewijs? Binnen 7 werkdagen nadat u de uitslag van uw onderzoek heeft gekregen, ontvangt u uw rijbewijs.

Wanneer mag ik niet rijden?
U mag niet rijden als er vanuit het strafrecht maatregelen op uw rijbewijs staan. Dit is bijvoorbeeld een rijontzegging vanuit het Openbaar Ministerie. Neem voor meer informatie contact op met de organisatie waar de maatregel open staat.


2. Ik krijg mijn rijbewijs terug, maar onder voorwaarden

U mag blijven rijden maar onder voorwaarden. Uw huidige rijbewijs verklaren wij ongeldig als deze nog geldig was en u moet een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Heeft u uw rijbewijs nog in uw bezit? Dan staat in uw besluitbrief hoe u uw rijbewijs opstuurt naar ons.
Het kan gebeuren dat uw rijbewijs een nieuwe geldigheid krijgt voor een bepaalde periode. Door uw gezondheid verwachten wij dat u voor een bepaalde periode nog geschikt bent om te rijden. Het kan zijn dat uw situatie verandert. Daarom willen we uw gezondheid eerder beoordelen dan normaal. En is uw rijbewijs korter geldig, bijvoorbeeld voor 1, 3 of 5 jaar.

Verloopt uw rijbewijs na deze periode? Vul dan op tijd een nieuwe Gezondheidsverklaring in. Wij raden aan om uw Gezondheidsverklaring 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt in te dienen. Als u problemen met uw gezondheid heeft, raden wij 5 maanden aan. We bekijken dan of u nog steeds veilig kunt rijden. Dient u niet op tijd een Gezondheidsverklaring in? Dan mag u niet meer rijden en wordt uw rijbewijs ongeldig.


Als u uw rijbewijs terugkrijgt onder voorwaarden, hoeft u geen cursus over alcohol en verkeer of drugs en verkeer te volgen.


3. Ik mag niet meer rijden en mijn rijbewijs wordt ongeldig
U mag niet meer rijden en krijgt uw rijbewijs niet terug omdat het ongeldig wordt. Heeft u uw rijbewijs nog in uw bezit? Dan staat in uw besluitbrief hoe u uw rijbewijs opstuurt naar ons.

Hoe krijg ik weer een geldig rijbewijs?
U moet eerst een jaar lang gestopt zijn met het alcohol- of drugsmisbruik. Daarna moet u een Gezondheidsverklaring invullen. We beoordelen dan opnieuw of u geschikt bent om te rijden.

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de uitslag?
U heeft 2 opties als u het niet eens bent met de uitslag.

  • U kunt binnen 2 weken na ontvangst van uw voorlopige uitslag een tweede onderzoek aanvragen. Wilt u geen tweede onderzoek? Dan hoeft u niets te doen en wordt de uitslag van uw onderzoek definitief. U krijgt binnen 4 weken na ontvangst van uw uitslag het definitieve besluit. 
  • U vraagt een definitieve uitslag aan en gaat in bezwaar. Tegen een voorlopige uitslag kan namelijk geen bezwaar worden gemaakt. In uw besluitbrief staat vermeld hoe u in bezwaar kunt gaan tegen de uitslag.