Wat betekent de uitslag van het medisch onderzoek?

Er zijn 3 uitslagen mogelijk op basis van het medisch onderzoek.

U bent rijgeschikt.
U mag blijven rijden of u krijgt uw rijbewijs terug. Soms moet u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

U bent rijgeschikt onder voorwaarden.
U mag blijven rijden maar onder voorwaarden. Vernieuw uw rijbewijs bij de gemeente. Hier zijn 2 uitslagen mogelijk:

 • Uw rijbewijs is geldig voor een bepaalde periode
  Door uw gezondheid verwachten wij dat u voor een bepaalde periode nog geschikt bent om te rijden. Het kan zijn dat uw situatie verandert. Daarom willen we uw gezondheid eerder beoordelen dan normaal. En is uw rijbewijs korter geldig, bijvoorbeeld voor 1, 3 of 5 jaar.
  Verloopt uw rijbewijs? Dien dan 4 tot 6 weken voor de verloopdatum van uw rijbewijs een nieuwe Gezondheidsverklaring in. We bekijken dan of u nog steeds veilig kunt rijden. Dient u niet op tijd een Gezondheidsverklaring in? Dan mag u niet meer rijden en wordt uw rijbewijs ongeldig.
 • Uw rijbewijs krijgt een of meerdere code(s)
  Het kan zijn dat u een of meerdere code(s) krijgt op uw rijbewijs. Bijvoorbeeld omdat u alleen met bril of lenzen mag rijden.

Goed om te weten
Het kan zijn dat er ook vanuit het strafrecht maatregelen op uw rijbewijs van toepassing zijn. U mag dan nog niet aan het verkeer deelnemen.

U bent niet rijgeschikt.
U mag niet meer rijden. Hier zijn 2 uitslagen mogelijk:

 • Uw rijbewijs wordt ongeldig.
  U mag niet meer rijden. Door uw gezondheid, voldoet u niet aan de eisen om te mogen rijden.
 • U krijgt een recidiefvrije of aanvalsvrije periode en uw rijbewijs wordt ongeldig.
  Tijdens deze periode willen wij zeker weten dat u geen herhaling of terugval heeft gehad, voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Of dit voor u geldt, leest u in de uitslag. Ook de duur van de periode staat in de uitslag. Verloopt de periode bijna? Dan kunt u 4 tot 6 weken voordat deze periode afloopt een nieuwe Gezondheidsverklaring indienen via Mijn CBR. Beoordelen we hierna dat u geschikt bent? Dan mag u een nieuw rijbewijs aanvragen.

Ik wil opnieuw een medisch onderzoek doen.
We raden u aan om de uitslag van het eerste onderzoek goed te lezen. Wilt u toch opnieuw een onderzoek doen? Dan is dit mogelijk. U hoeft hiervoor geen reden te geven. Betaal binnen 14 dagen na de uitslag de kosten voor het tweede onderzoek. U ontvangt hier een aparte brief van met de rekening. De kosten aan de specialist betaalt u rechtstreeks. Heeft u betaald? Dan ontvangt u binnen 4 weken een nieuwe verwijzing naar een arts. Neem vervolgens binnen 4 weken contact op om een afspraak te plannen.

Goed om te weten

Een tweede onderzoek is geen ‘herkansing’ en leidt niet automatisch tot een andere uitslag. Pas als wij tijdens het tweede onderzoek twijfelen over de uitslag van het eerste onderzoek, kunnen wij besluiten dat het eerste onderzoek niet klopt.

Meer informatie
Hoe krijg ik weer een geldig rijbewijs als mijn rijbewijs ongeldig is verklaard na een medisch onderzoek?

feedback