Wat betekent de uitslag van het medisch onderzoek?

Er zijn 3 uitslagen mogelijk op basis van het medisch onderzoek.

1. U bent rijgeschikt
U mag blijven rijden of u krijgt uw rijbewijs terug. Soms moet u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

2. U bent rijgeschikt onder voorwaarden
U mag blijven rijden maar onder voorwaarden. Uw huidige rijbewijs verklaren wij ongeldig als deze nog geldig was en u moet een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Heeft u uw rijbewijs nog in uw bezit? Dan staat in uw besluitbrief hoe u uw rijbewijs opstuurt naar ons.
Hier zijn 2 uitslagen mogelijk:

 • Uw rijbewijs is geldig voor een bepaalde periode
  Door uw gezondheid verwachten wij dat u voor een bepaalde periode nog geschikt bent om te rijden. Het kan zijn dat uw situatie verandert. Daarom willen we uw gezondheid eerder beoordelen dan normaal. En is uw rijbewijs korter geldig, bijvoorbeeld voor 1, 3 of 5 jaar.
  Verloopt uw rijbewijs na deze periode? Vul dan op tijd een nieuwe Gezondheidsverklaring in. Wij raden aan om uw Gezondheidsverklaring 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt in te dienen. Als u problemen met uw gezondheid heeft, raden wij 5 maanden aan. We bekijken dan of u nog steeds veilig kunt rijden. Dient u niet op tijd een Gezondheidsverklaring in? Dan mag u niet meer rijden en wordt uw rijbewijs ongeldig.
 • Uw rijbewijs krijgt 1 of meer code(s)
  Het kan zijn dat u 1 of meer code(s) krijgt op uw rijbewijs. Bijvoorbeeld omdat u alleen met bril of lenzen mag rijden.

Goed om te weten: het kan zijn dat er ook vanuit het strafrecht maatregelen op uw rijbewijs van toepassing zijn. U mag dan nog niet aan het verkeer deelnemen.

3. U bent niet rijgeschikt
U mag niet meer rijden. Hier zijn 2 uitslagen mogelijk:

 • Uw rijbewijs wordt ongeldig
  U mag niet meer rijden. Door uw gezondheid voldoet u niet aan de eisen om te mogen rijden.
 • U krijgt een recidiefvrije of aanvalsvrije periode en uw rijbewijs wordt ongeldig
  Wij willen er zeker van zijn dat u tijdens deze periode geen herhaling of terugval krijgt. Of dit voor u geldt en hoe lang de periode duurt leest u in de uitslag. Verloopt de periode bijna? Dien dan een nieuwe Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR. Wij raden aan om uw Gezondheidsverklaring 5 maanden van tevoren in te dienen. We bekijken dan of u weer veilig kunt rijden. Beoordelen we hierna dat u geschikt bent? Dan mag u een nieuw rijbewijs aanvragen.

Ik wil opnieuw een medisch onderzoek doen
We raden u aan om de uitslag van het eerste onderzoek goed te lezen. Wilt u toch opnieuw een onderzoek doen? Dan is dit mogelijk. U hoeft hiervoor geen reden te geven. Betaal binnen 14 dagen na de uitslag de kosten voor het tweede onderzoek. U ontvangt hier een aparte brief van met de rekening. De kosten aan de specialist betaalt u rechtstreeks. Heeft u betaald? Dan ontvangt u binnen 4 weken een nieuwe verwijzing naar een arts. Neem vervolgens binnen 4 weken contact op om een afspraak te plannen.

Goed om te weten

Een tweede onderzoek is geen ‘herkansing’ en leidt niet automatisch tot een andere uitslag. Pas als wij tijdens het tweede onderzoek twijfelen over de uitslag van het eerste onderzoek, kunnen wij besluiten dat het eerste onderzoek niet klopt.

Meer informatie
Hoe krijg ik weer een geldig rijbewijs als mijn rijbewijs ongeldig is verklaard na een medisch onderzoek?