Wat betekent code 10.02?

Er zijn 2 verschillende codes voor een automaat (automatische schakeling). Controleer op je rijbewijs (rubriek 12) welke code er staat. Hoe je een rijbewijs voor een schakelauto krijgt is per code verschillend.

Ik heb code 10.02
Code 10.02 krijg je vanwege je medische situatie. Om alsnog een schakelauto te rijden, stuur je een nieuwe Gezondheidsverklaring naar het CBR. Wij beoordelen je medische situatie dan opnieuw. Keuren wij je medisch goed voor een schakelrijbewijs? Dan verschilt het per situatie hoe je het schakelrijbewijs krijgt:

  • Ik heb nog nooit een handgeschakeld rijbewijs gehad
    Nadat je bent goedgekeurd doe je een praktijkexamen met een schakelauto. Je hoeft niet opnieuw theorie-examen te doen.

  • Ik had een handgeschakeld rijbewijs voordat ik code 10.02 kreeg
    Nadat je bent goedgekeurd, kan je meteen een schakelrijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je hoeft niet opnieuw examen te doen.


Ik heb code 78
Code 78 krijg je wanneer je het praktijkexamen hebt gedaan met een automaat.
Heb je code 78 op je rijbewijs en wil je overstappen op een schakelauto? Dan vul je eerst een nieuwe Gezondheidsverklaring in. Wij beoordelen dan of je gezond genoeg bent om te rijden. Nadat je goedgekeurd bent om te rijden doe je een praktijkexamen in een schakelauto. Je hoeft geen theorie-examen te doen.

Krijg ik ook een rijbewijs voor een schakelauto als ik examen doe op een schakelmotor?
Heb je een autorijbewijs met code 78 en ga je examen doen met een handgeschakelde motor? Dan wordt je autorijbewijs niet omgezet naar een schakelrijbewijs.

feedback