Wanneer moet ik een Gezondheidsverklaring invullen voor het vaarbewijs?

U moet in 3 situaties een Gezondheidsverklaring invullen voor uw vaarbewijs voor de recreatievaart:

  • Uw vaarbewijs heeft een vervaldatum vanwege uw medische situatie. Als u uw vaarbewijs met vervaldatum wilt verlengen, ga dan naar Mijn CBR om een Gezondheidsverklaring in te vullen.
  • U vraagt een vaarbewijs voor het eerst aan. U moet per pas voor een Klein Vaarbewijs 1, Klein Vaarbewijs 2, Groot Pleziervaartbewijs 1, Groot Pleziervaartbewijs 2 of een los ICC Coastal waters een aparte Gezondheidsverklaring invullen. U hoeft alleen de pas met de meeste bevoegdheden aan te vragen. Wilt u bijvoorbeeld de pas voor Klein Vaarbewijs 2 aanvragen? Doe dan eerst de examens voor Klein Vaarbewijs 1 en 2. Vraag daarna alleen de pas voor Klein Vaarbewijs 2 aan. Dan betaalt u maar 1 keer de kosten voor een pas en voor de Gezondheidsverklaring.
  • Er is iets veranderd in uw medische situatie. Bijvoorbeeld, u heeft de diagnose diabetes gekregen, een oogoperatie gehad of u kunt een arm beperkt gebruiken. Dan is het belangrijk dat u laat onderzoeken of u nog wel veilig kunt varen. Vul daarom een Gezondheidsverklaring in. Wanneer de beoordeling positief is, kunt u blijven varen. Twijfelt u of u een Gezondheidsverklaring moet invullen? Dan kunt u ons bellen voor advies.


Hoe stuur ik een Gezondheidsverklaring voor recreatievaart op als ik in het buitenland woon?
Woont u in het buitenland of heeft u om andere redenen geen DigiD? Vraag dan een Gezondheidsverklaring op papier aan.

Heeft u wel een DigiD? Dan dient u een Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR. Dit is makkelijker en sneller.

Kan ik mijn Gezondheidsverklaring nog aanpassen als ik hem verstuurd heb?
Heeft u een vraag verkeerd ingevuld en is uw Gezondheidsverklaring nog niet afgehandeld? Geef de wijziging aan ons door.

Meer informatie

Lees meer over de Gezondheidsverklaring voor de recreatievaart
Extra uitleg over de vragen op de Gezondheidsverklaring voor de recreatievaartfeedback