Wanneer moet ik een Gezondheidsverklaring invullen?

In onderstaande situaties heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. Met de Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of u gezond genoeg bent om uw rijbewijs te halen of te verlengen.

Ik wil mijn rijbewijs halen
U heeft een Gezondheidsverklaring nodig als u een praktijkexamen wilt doen. Wij raden aan om deze aan het begin van je rijopleiding in te dienen. Zo kunnen wij uw Gezondheidsverklaring op tijd beoordelen. U heeft géén Gezondheidsverklaring nodig voor het bromfietsexamen (AM).

Ik wil mijn rijbewijs verlengen
In sommige situaties moet u een Gezondheidsverklaring invullen als u uw rijbewijs wilt verlengen. U moet een Gezondheidsverklaring invullen als:

De beoordeling van uw Gezondheidsverklaring kost tijd. Daarom vragen wij u om deze op tijd in te dienen. Wij raden aan om uw Gezondheidsverklaring 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt in te dienen. Als u problemen met uw gezondheid heeft, raden wij 5 maanden aan.

Er is iets veranderd in mijn gezondheid
Verandert er iets in uw lichamelijke of geestelijke gezondheid? Dit heeft misschien invloed op uw rijgeschiktheid. Als dat zo is, meldt u de verandering in uw gezondheid door een Gezondheidsverklaring in te dienen. Bespreek met uw eigen arts, of een arts van het CBR, of dit nodig is. U kunt ook de vragen van de Gezondheidsverklaring vast doorlezen. Dan kunt u bekijken of er naar uw situatie gevraagd wordt.

Ik wil mijn rijbewijs omwisselen
U dient een Gezondheidsverklaring in als u:

Ik wil weer een geldig rijbewijs nadat mijn rijbewijs ongeldig is verklaard na een onderzoek of cursus
U dient een Gezondheidsverklaring in als u weer een geldig rijbewijs wilt, nadat het ongeldig is verklaard in de mededelingenprocedure.

Goed om te weten
Het is verplicht om de Gezondheidsverklaring naar waarheid in te vullen.

Meer informatie
Waar koop ik een Gezondheidsverklaring?
Hoe dien ik een Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR?
Wanneer krijg ik antwoord na het insturen van mijn Gezondheidsverklaring?