Wanneer mag ik examen doen voor het motorrijbewijs?

Wanneer je mag beginnen met rijlessen en het rijexamen mag doen voor je motorrijbewijs, hangt af van je leeftijd, rijervaring en het vermogen van de motor. Deze informatie lees je terug op de website van de Rijksoverheid en in deze folder.

Alle informatie over het behalen van je motorrijbewijs lees je ook op onze website.

Voor het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) geldt daarnaast:
Je bent niet langer dan 1 jaar voor je examen geslaagd voor het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB).

Gelden er aanvullende voorwaarden voor het praktijkexamen AVD middelzware (categorie A2) of zware (categorie A) motor getrapt?
Het motorexamen getrapt is een praktijkexamen verkeersdeelneming met daarin ook aandacht voor voertuigbeheersing (bijzondere verrichtingen). Lees dan in deze folder of er nog aanvullende voorwaarden zijn voordat je dit praktijkexamen mag doen.

Ik heb mijn AVB-examen voor de categorie A2 gehaald. Deze motor vind ik echter te zwaar, dus ik wil mijn AVD-examen op een A1-motor doen. Moet ik opnieuw AVB-examen doen?
Nee dit is niet nodig, omdat je het AVD-examen op een motor met een lichtere categorie doet. Er is één uitzondering. Heb je het AVB-examen op een motor met automatisch schakelsysteem gedaan en wil je het AVD-examen op een handgeschakelde motor doen? Dan moet je wel opnieuw AVB-examen doen.

feedback