Waarom ben ik gezakt voor mijn praktijkexamen en wanneer mag ik herexamen doen?

Als je gezakt bent dan geeft de examinator aan welke onderdelen onvoldoende waren. Dit komt op het resultaatformulier te staan. Bespreek het resultaatformulier met jouw instructeur voor de vervolglessen. Zo werk je aan de punten die je moet verbeteren. 

Heb je examen voor de auto (B) gedaan? Dan bespreekt de examinator ook het formulier zelfreflectie met je. Verschillen jouw antwoorden op het zelfreflectieformulier met wat de examinator is opgevallen tijdens het examen? Bespreek dit dan met jouw instructeur. 

Wanneer mag ik herexamen doen?  
Wanneer je herexamen mag doen, verschilt per soort examen.      

 • Praktijkexamen auto (rijbewijs B)  
  Heb je het praktijkexamen voor de auto niet gehaald? Dan mag je na 2 weken een herexamen doen. Het CBR heeft dit bepaald in overleg met de rijopleiders. Zo heb je de tijd om te werken aan de punten die je moet verbeteren.     
   
  Is je examen afgebroken door verkeersgevaarlijk gedrag? Dan mag je na 6 weken herexamen doen. Zo heb je langer de tijd om goed te leren rijden.    

 • Praktijkexamen andere voertuigen  
  Heb je het praktijkexamen voor de volgende voertuigen niet gehaald, dan mag je meteen opnieuw een examen reserveren:  
  - Motor (rijbewijs A) 
  - Bromfiets (rijbewijs AM2)   
  - Brommobiel (rijbewijs AM4)  
  - Auto met aanhanger (rijbewijs BE) 

Goed om te weten 
Houd er rekening mee dat er door de lockdowns langere wachttijden zijn. Bekijk de wachttijd voor het praktijkexamen auto (rijbewijs B) op onze website. 

Meer informatie 
Praktijkexamen aanvragen 

Laat het CBR een maximumaantal kandidaten slagen per dag?  
Het CBR bepaalt niet hoeveel mensen er wel of niet mogen slagen. Welk rijvaardigheidsniveau je nodig hebt om te slagen staat in de rijprocedure. Deze procedure is vanuit de verkeerswetgeving gemaakt. Dit is ook afgesproken met ketenpartners van het CBR zoals de rijschoolbranche. 
Het CBR heeft geen invloed op het rijvaardigheidsniveau van de examenkandidaten. Dat niveau wordt bepaald door de rijopleiding. 

feedback