Waar vind ik informatie over het rijbewijs?

Alle informatie over het rijbewijs vindt u op de website van de RDW. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

Waar kan ik mijn rijbewijs ophalen?
U haalt uw rijbewijs op bij uw gemeente. Dit geldt voor:

  • De eerste keer ophalen als u geslaagd bent.
  • Vernieuwen (bijvoorbeeld na diefstal, verlies of omwisseling).
  • Verlengen als uw rijbewijs verloopt of verlopen is.

De gemeente en de RDW beoordelen of u een Verklaring van rijvaardigheid en rijgeschiktheid heeft. Ook beoordelen ze of u in het jaar vóór uw aanvraag minimaal 185 dagen in Nederland hebt gewoond. Alleen dan krijgt u het rijbewijs.

Kan ik een Nederlands rijbewijs behalen of vernieuwen als ik in het buitenland woon?

  • Woont u in het buitenland en wilt u uw Nederlandse rijbewijs behalen? De RDW bepaalt of je een Nederlands rijbewijs kan krijgen. Het CBR bepaalt alleen of u slaagt voor uw theorie- en praktijkexamen.
    Neem daarom contact op met de RDW vóór u begint met rijlessen. Slaagt u voor het praktijkexamen, maar krijgt u geen rijbewijs van de RDW? Dan krijgt u het geld van de lessen en examens niet meer terug.
  • Woont u in het buitenland en wilt u uw Nederlandse rijbewijs vernieuwen? Op de website van de RDW leest u wat u moet doen in uw situatie.

Welk rijbewijs heb ik nodig?
Als u wilt weten welk rijbewijs u nodig heeft voor uw voertuig, neem dan contact op met de RDW. Die kan u informeren over uw voertuig en uw rijbewijs. 

Ik heb mijn autorijbewijs (B). Moet ik mijn trekkerrijbewijs (T) halen?
Iedereen die een geldig B-rijbewijs heeft dat is afgegeven voor 1 juli 2015, kan zolang het rijbewijs geldig is een LBT (Landbouw- en BosbouwTractoren) en MMBS (Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid) besturen. Bij het vernieuwen van het rijbewijs komt de categorie T er automatisch bij op het rijbewijs.

Iedereen die na 30 juni 2015 het B-rijbewijs behaalt of aanvraagt, moet theorie- en praktijkexamen doen voor het T-rijbewijs.

Waar vind ik de wettelijke regels voor het rijbewijs?
De regels rond het rijbewijs in Nederland zijn bepaald in het Reglement rijbewijzen.


feedback