Waar vind ik informatie over het rijbewijs?

Alle informatie over het rijbewijs vindt u op de website van de RDW. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.

Waar kan ik mijn rijbewijs ophalen?
U haalt uw rijbewijs op bij uw gemeente. Dit geldt voor:

  • De eerste keer ophalen als u geslaagd bent.
  • Vervangen (bijvoorbeeld na diefstal, verlies of omwisseling). Uw rijbewijs krijgt dezelfde einddatum als uw oude rijbewijs. U hoeft dan geen Gezondheidsverklaring in te vullen en opnieuw gekeurd te worden.
  • Verlengen als uw rijbewijs verloopt of verlopen is.

De gemeente en de RDW beoordelen of u een Verklaring van rijvaardigheid en rijgeschiktheid heeft. Ook beoordelen ze of u in het jaar vóór uw aanvraag minimaal 185 dagen in Nederland hebt gewoond. Alleen dan krijgt u het rijbewijs.

Kan ik een Nederlands rijbewijs behalen of vernieuwen als ik in het buitenland woon?

  • Woont u in het buitenland en wilt u uw Nederlandse rijbewijs behalen? De RDW bepaalt of u een Nederlands rijbewijs kunt krijgen. Het CBR bepaalt alleen of u slaagt voor uw theorie- en praktijkexamen.
    Neem daarom contact op met de RDW vóór u begint met rijlessen. Slaagt u voor het praktijkexamen, maar krijgt u geen rijbewijs van de RDW? Dan krijgt u het geld van de lessen en examens niet meer terug.
  • Woont u in het buitenland en wilt u uw Nederlandse rijbewijs vernieuwen? Op de website van de RDW leest u wat u moet doen in uw situatie.

Welk rijbewijs heb ik nodig?
Als u wilt weten welk rijbewijs u nodig heeft voor uw voertuig, neem dan contact op met de RDW. Die kan u informeren over uw voertuig en uw rijbewijs. 

Ik heb mijn autorijbewijs (B). Moet ik mijn trekkerrijbewijs (T) halen?
Iedereen die een geldig B-rijbewijs heeft dat is afgegeven voor 1 juli 2015, kan zolang het rijbewijs geldig is een LBT (Landbouw- en BosbouwTractoren) en MMBS (Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid) besturen. Bij het vernieuwen van het rijbewijs komt de categorie T er automatisch bij op het rijbewijs. Let wel: het rijbewijs moet vóór 1 juli 2025 vernieuwd zijn. Bij vernieuwing van het rijbewijs na deze datum vervalt de T-bevoegdheid.

Iedereen die na 30 juni 2015 het B-rijbewijs behaalt of aanvraagt, moet theorie- en praktijkexamen doen voor het T-rijbewijs.

Waar vind ik de wettelijke regels voor het rijbewijs?
De regels rond het rijbewijs in Nederland zijn bepaald in het Reglement rijbewijzen.

Meer informatie
Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger, oplegger of caravan achter mijn auto te rijden?
Welk rijbewijs heb ik nodig om in een camper te rijden?