Waar moet ik op letten als ik mijn rijtest inplan?

We leggen u uit waar u op moet letten als u een rijtest inplant. Als u bericht krijgt dat u een rijtest moet doen, staat in het bericht hoe u de rijtest kan reserveren. Ook staat hierin of u de rijtest in uw eigen auto kan doen of met een lesauto moet rijden.

Wanneer reserveer ik mijn rijtest?

  • Verlengt u uw rijbewijs? Dan kunt u uw rijtest reserveren zodra u onze oproep heeft gekregen.
  • Doet u examen? Dan moet u al best zelfstandig kunnen rijden wanneer u de rijtest doet. Als u een rijtest zien of denken doet, adviseren we dat u de rijtest doet na ongeveer 20 uur rijles. Als u een rijtest doen doet, kunt u de rijtest al wat eerder doen. Na ongeveer 5 à 10 lessen.

Kan ik kiezen of ik de rijtest in een automaat of handgeschakelde auto doe?
Als u voor het eerst een rijtest doet, kunt u zelf kiezen of u de rijtest in een automaat of handgeschakelde auto wilt doen. Bedenk van tevoren wat u wilt en kom met de juiste auto naar de rijtest.

Soms moet u na de eerste rijtest nog een rijtest doen. Adviseert de deskundige na de eerste rijtest om de volgende rijtest in een automaat te doen? Dan raden wij u aan dit advies op te volgen. Via de Rijschoolzoeker vindt u makkelijk een rijschool waar u een automaat kunt huren voor de rijtest.

Wat zijn de gevolgen van mijn keuze voor mijn rijbewijs?
Of u de rijtest met een automaat of handgeschakelde auto doet, heeft gevolgen voor het voertuig waar u in mag rijden:

  • Doet u de rijtest in een automaat? Dan mag u niet meer in een handgeschakelde auto rijden. De deskundige kan niet beoordelen of u de extra taken in een handgeschakelde auto kan uitvoeren. Hij keurt alleen of u geschikt bent om te rijden in een automaat.
  • Doet u de rijtest in een handgeschakelde auto? Dan mag u wel in een handgeschakelde auto én in een automaat rijden.

Mag ik de rijtest doen als mijn rijbewijs is verlopen?
Ja, u mag een rijtest doen zonder geldig rijbewijs. Houd er rekening mee dat:

  • de uitzondering alleen geldt tijdens de rijtest. Vraag daarom iemand om u van en naar de afspraak te rijden.
  • u tijdens de rijtest de verantwoordelijke bestuurder bent. Wij raden u aan om met uw verzekeringsmaatschappij te bespreken dat u een rijtest gaat doen in uw auto.

Meer informatie
Wat gebeurt er bij een rijtest?
Voorwaarden rijtest