Moet ik een theorie-examen doen voor het motorrijbewijs?

Als je het motorrijbewijs wilt halen, moet je in de meeste gevallen een theorie-examen voor de motor doen, voordat je de praktijkexamens voor het motorexamen mag doen of rijles mag volgen. Er zijn een paar uitzonderingen:

Heb je een geldig autorijbewijs (B) uit de EU, EER of Zwitserland?

Dan moet je nog steeds een theorie-examen voor de motor doen. Wel kan je dit op een later moment in je rijbewijstraject doen. Bij het eerste praktijkexamen voor de motor, het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB), hoef je niet geslaagd te zijn voor het theorie-examen voor de motor. Dat mag omdat je dit examen op een afgesloten terrein doet.

Bij het tweede praktijkexamen, het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD), ga je de weg op en daar heb je meer kennis voor nodig. Daarom moet je dan wél geslaagd zijn voor het theorie-examen voor de motor.

Heb je een geldig militair theoriecertificaat voor de motor?
Dan hoef je geen theorie-examen meer te doen. Je kunt direct je praktijkexamens doen.

Heb je een geldig motorrijbewijs uit de EU, EER of Zwitserland voor een lichtere categorie?
Er zijn 3 rijbewijscategorieën voor de motor:

  • De lichte motor (A1);
  • De middelzware motor (A2);
  • De zware motor (A).

Heb je al 1 van de lagere categorieën op je rijbewijs en ga je nu examen doen voor een hogere categorie? Dan hoef je geen theorie-examen meer te doen. Als je eenmaal een motorrijbewijs hebt, hoef je voor een andere motorcategorie alleen nog praktijkexamen te doen.

Meer informatie
Alle eisen voor het motorrijbewijs.
Hoe gaat het theorie-examen motor?

feedback